Izgalmas, sőt, sajnos túlságosan izgalmas időket él Európa, de maga az egész civilizáció is. A bizonytalanság általános jellemzőjévé vált még az olyan stabilitásra áhítozó térségeknek is, mint Kelet-Közép-Európa. Schmidt Mária történészprofesszor, a Terror Háza Múzeum főigazgatója gyakran használja a korszakhatár fogalmat. Vajon most is egy ilyen ponthoz érkeztünk?


Hirdetés

További témáinkról:

Anyanyelvi oktatással a megmaradásért

A legutóbbi hazai mikrocenzus szerint 2016-ban csaknem 624 ezer ember vallotta magát valamely nemzeti kisebbséghez tartozónak. Sokan fennmaradásuk zálogaként tekintenek iskoláikra, amelyek 2010 után erősödtek meg látványosan.


„Bezzegrománia”

Régi toposz a balliberális sajtóban, hogy „már a románok is megelőznek minket”. Most, a háborús inflációval terhelt gazdasági helyzetben a „bezzegrománia” kórus új erőre kapott. Mi igaz mindebből?


Holland exodus

Magyarország liberálisabb, mint Hollandia, és itt úgy érezhetik magukat, mint az Isten Franciaországban. Hozzánk költöző vagy ide készülő hollandokkal beszélgettünk.


Tizennégymillió új német

Akár 14 millió új német állampolgár kaphat teljes körű szavazati jogot. Akik pedig csak fél éve vannak Németországban, az SPD kampányígérete szerint rövidesen szavazhatnának a helyhatósági választásokon. Németország mint nemzetállam egyre inkább megszűnik létezni.

Korábban írtuk