Fotó: ShutterStock/ifiStudio
Hirdetés

– November táján elég a multivitaminokat hirdető televíziós reklámokat nézni ahhoz, hogy tudjuk: elérkezett a különböző vitaminkészítmények szezonja. Érdemes betárazni nagyobb adagot ezekből a szerekből?

– Semmiképpen. A multivitaminok rendszerint a nyomelemek mellett a B-vitamin különböző válfajait tartalmazzák, amelyek leginkább óriási étvágyat csinálnak, ez pedig végső soron elhízáshoz vezethet. Ráadásul sokan azt hiszik, elegendő egy tablettát bekapniuk, és nem kell ügyelniük az egészséges, változatos és vitamindús táplálkozásra. Pedig az ősz és a tél is számtalan vitaminforrást kínál, csak tudnunk kell válogatni.

– Kérem, segítsen a válogatásban!

– Általában köztudott, hogy vannak zsírban és vízben oldódó vitaminok. Utóbbiakat szervezetünk nem tudja raktározni, ezért naponta pótolnunk kell a szükséges milligrammokat. Ilyenek a C- és a B-vitaminok. Arról azonban sokan megfeledkeznek, különösen a rendszeresen fogyókúrázók, hogy a zsírban oldódó változatok (az A, D, E, K) csak akkor tudnak hasznosulni, ha a táplálékunk maga is tartalmaz zsiradékot. Arra is figyelnünk kell, hogy sütés-főzés közben az élelmiszerek vitamintartalma jelentősen csökken, ezért mindenképpen szükség van rá, hogy az évszaknak megfelelő friss zöldséget, gyümölcsöt is fo­gyasszunk mindennap.

– Milyen tünetekkel kell számolnunk, ha vitaminban szegényen táplálkozunk?

– Mindig vannak jelek, amelyek a hiányra figyelmeztetnek. Az A-vitamin és provitaminja, a béta-karotinéra például a haj, a bőr szárazsága, a körmök töredezetté válása utalhat. Érdemes megelőzni ezt az állapotot, ebben segít a tojássárgája, a sütőtök, a sárgarépa, a máj és tengeri halak fogyasztása. A B-vitaminok családjára is szükségünk van, hiszen ezek jelentősen növelik ellenálló képességünket, és késleltetik az öregedésnek olyan jeleit, mint a hajhullás vagy az őszülés. Tabletták helyett én a burgonya, tojás, brokkoli, dió, paradicsom, banán, gabonafélék és hüvelyesek bőséges fogyasztását ajánlom.

– Egyesek azt mondják, hogy mi, magyarok azért tiszteljük a C-vitamint, mert Szent-Györgyi Albert fedezte fel. Ez igaz lehet?

– Ezt én nem mondanám. Valóban kitüntetett szerepe van a fertőzések elleni védelemben, segíti a vas felszívódását, és nem mellékesen komoly antioxidáns hatású, vagyis véd a daganatos megbetegedésekkel szemben. Ez utóbbi tulajdonsága miatt a dohányosok és a vesebetegek szervezete fokozottan igényli. Nekik a friss gyümölcsök, paprika, paradicsom, és káposztafélék fogyasztása mellett szükségük lehet a tablettával való pótlásra is. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik az E-vitamin is, amit elsősorban úgy tudunk pótolni, ha étrendünkbe beiktatunk napraforgót és más olajos magvakat, valamint olívát és növényi olajokban gazdag élelmiszereket.

Korábban írtuk

– Ősszel, amikor még látszanak a nyári barnaság nyomai, sokan megfelejtkeznek a D-vitamin pótlásáról. Nekik mit lehet ajánlani?

– A Covid-járvány rávilágított, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van immunrendszerünk megerősítésében. Amellett természetesen, hogy hiánya hosszabb távon szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet, de növeli a kő- és a daganatképződés veszélyét is. Sajnos a felmérések szerint a D-vitamin-hiány általánosan jellemző a magyar lakosság zömére, ezért én azt javaslom, mindenki gondoskodjon a napi pótlásról. Csecsemőknek 400-1000 NE, gyerekeknek, serdülőknek 600-1000 NE szedése ajánlott. Felnőtteknek és várandósoknak a napi mennyiség 1500-2000 NE. Influenzajárvány idején azonban a napi 3000 NE sem mondható túlzottnak.