Fotó: George Rudy/Shutterstock.com

A koronavírus-járvány bő egy évre a négy fal közé szorította az országot. A karantén egyhangúságát sokan gasztronómiai kalandozással igyekeztek megtörni: megtanultak kovászt nevelni, kenyeret sütni, a keleti konyha egzotikus ízeivel kísérleteztek, új konyhatechnológiai fogásokkal próbálkoztak, és különleges alapanyagokkal és különleges alapanyagokkal ismerkedtek meg. Volt is mire alapozni: a járvány legelső időszakában a lakosság óriási készleteket halmozott fel tartós élelmiszerekből. Sokak számára, akik addig jobbára csak a fagyasztó, a mikró és a kávéfőző háromszögében mozogtak, kiteljesedett az élet a konyhában. Nemes Mónika építész-lakberendező szerint bár a tendencia érezhető évek óta, a koronavírus-járvány alatt valóban megnőtt a lakás mint saját személyes tér fontossága, a konyha funkciója pedig a közösségi térével egészült ki: olyan hely, ahol főzünk, beszélgetünk és közben jól érezzük magunkat.

Hirdetés

Felértékelődő lakberendezők

– Magyarországon jellemzően akkor kérik az építész, a lakberendező segítségét az otthon átalakításához, ha a család élethelyzete megváltozik, például gyerek születik, vagy épp megnőnek és kirepülnek a gyerekek a családi fészekből. Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban ezzel szemben körülbelül ötévente szokás cserélni a lakás enteriőrjét az aktuális divatnak megfelelően. Az elmúlt másfél évben a lakásátalakítás és -felújítás rendkívüli módon fellendült a különböző állami támogatási konstrukcióknak köszönhetően, és ez a lendület a koronavírus-járvány idején sem hagyott alább, sőt, inkább fokozódott. Újdonság, hogy ma már a hatvanas generáció és a kisgyerekes családok is beléptek az építész-lakberendezők megrendelői körébe: nem akarnak a felújítás idegölő problémáival vesződni, inkább szakemberhez fordulnak. Az idősebbek azért, mert van pénzük e kényelmes megoldásra, a kisgyerekesek pedig azért, mert széles körben hozzáférhetők a legkülönbözőbb otthonteremtési támogatások, és az építész összefogja a sokféle munkát. Ma már a lakberendezőt nem azért kérik fel, mert az új bútorhoz színben passzoló enteriőrt szeretnének, sokkal inkább azért, mert komplex építészeti munkákra van szükség, a lakás világítástervétől akár a családi ház tetőszerkezetének cseréjéig – fejtegeti Nemes Mónika az elmúlt időszak változó tendenciáit.

Kő, fém, bőr

A különböző főzős műsorok népszerűsége, az internetes portálokon, közösségi oldalakon sorjázó cikkek és videók is bizonyítják, hogy egyre többen érdeklődnek a gasztronómia iránt, sőt, nem csak kíváncsi kívülállóként élvezik a fogásokat a divatos éttermekben, hanem tevékenyen részt akarnak vállalni az étel elkészítéséből, még akkor is, ha bonyolultnak ígérkezik.

– Nemrég megkeresett egy házaspár, hogy tervezzem meg a lakásukat, a hatalmas nappali részeként képzelték el a tágas amerikai konyhát. A megrendelő hölgy hangsúlyozta, nem díszletnek szeretné, hanem valóban használni akarja, mert nagy a család, nagy a baráti társaság, és sokszor tartanak vacsorákat, összejöveteleket. Modern berendezést kért a multifunkciós sütőtől a jégkocka-adagolós, hatalmas hűtőszekrényen át a beépített háztartási gépekig. Nem véletlenül hangsúlyozta, hogy használni szeretné a helyiséget; sokan ugyanis presztízsből csináltatnak óriási konyhát, és úgy tekintenek a legmodernebb konyhai felszerelésekre, mint az új autóra, amivel elbüszkélkedhetnek a barátaik előtt – magyarázza Nemes Mónika. Elmeséli azt is, egy másik megrendelője a hagyományos mellett külön bárkonyhát is berendeztetett a lakásában, ami a társasági élet színteréül szolgál majd. Főzni nem lehet benne, a tulajdonos különleges italokból álló arzenálját megcsodálni és megkóstolni viszont annál inkább.

Korábban írtuk

Fotó: Photographee.eu/Shutterstock.com

A lakás helyiségei közül minden bizonnyal a konyha esik át legtöbbször frissítésen, kisebb-nagyobb átalakításokon. Nem véletlen, hogy a lakberendezési áruházakban a konyhai bemutatótereknél kígyózik a leghosszabb sor. Nemes Mónika hangsúlyozza, a megrendelők új színeket, új bútorokat, új elemeket kérnek az átalakított terekbe, így például konyhai szigetet, ami körül többen tudnak egyszerre dolgozni, vagy csak körülülni és beszélgetni. Sokszor szeretnének átgondoltabb tárolórendszereket, nyitott polcokat, praktikusan csukódó ajtókat, okosabb szelektálást lehetővé tevő szekrényeket. A színekkel kapcsolatban pedig a natúr a sláger, a harsányság visszaszorulóban van.

– A szürke, a barna, a natúr dominál, és divatossá vált a felületekkel való játék. A kőhatású, a rozsdás fémfelületet imitáló anyagok, a bőr- és textilutánzatok a keresettek, vagyis a felület textúrája adja a mintát, nem a színek. A fahatás most egyáltalán nem divatos, az ujjlenyomat-mentes lapok, az opál, az üveg népszerű, a fényes bútorlap pedig csak a natúr színek, azaz bézs, krém vagy épp a világosszürke tónusaiban – fejtegeti az építész-lakberendező a jelenlegi konyhai divattrendeket.

Enni a szabadban

Az étkezés ma már nem korlátozódik a konyhára. A szűk belvárosi erkélyeket, a családi házak tágas teraszait vagy éppen a kerti pihenőzónákat divat lett étkezésre is használni.

– Három funkciót várunk el általában a terasztól: legyen hely a pihenésre, délelőtt vagy délután kényelmesen meg tudjunk inni egy kávét vagy teát a szabad levegőn, valamint hogy feleljen meg baráti összejövetelek lebonyolítására is. Ez utóbbi elvárás a szűk belvárosi vagy lakótelepi erkélyeken nem biztos, hogy megvalósítható, ám pihenőzónát ezeken az aprócska tereken is ki lehet alakítani. Lehajtható asztalt, összecsukható ülőgarnitúrát érdemes ide vásárolni, a falra kisebb polcokat tenni, az erkélyre akasztható balkonládákba pedig évelő fűszernövényeket vagy színpompás egynyári virágokat is ültethetünk. A hangulatos lámpások, fényfüzérek meghitté varázsolhatják a legkisebb teret is – mondja Nemes Mónika. – Ha kicsit nagyobb a hely, függőfoteleket is felszerelhetünk az erkélyre, ha pedig tágas teraszunk van, grillezőnek is helyet szoríthatunk. A kertben ma már egyre többen terveztetnek újraértelmezett nyári konyhaként amolyan többfunkciós kerti konyhát grillsütővel, vizesblokkal, kemencével. Nagyon kedveltek a betonból öntött, dizájnos tűzrakó helyek, amelyek közepére faszenet tesznek, a társaság pedig kényelmesen körülülheti, és sütögethet.

Ahogy mondani szokás, a fantáziánknak csak a pénztárcánk szabhat határt, de viszonylag alacsony költségvetésből is látványos eredményeket érhetünk el, ha használjuk kreativitásunkat – vagy épp a lakberendezők praktikus tanácsait.