Fotó: goffkein.pro/Shutterstock.com
Hirdetés

– A gyakorlott utazók tudják, bármikor érheti az embert kisebb baleset, megfázás, hasmenés, egy-egy apróbb sérülés, amikor igencsak jól jön, ha kéznél van egy jól felszerelt egészségügyi doboz. Hogyan állítsuk össze a tartalmát?

– Belföldi nyaralás esetén jó eséllyel biztonságban érezhetjük magunkat, akárhol töltjük a szabadságunkat. Könnyen elérhetjük a legközelebbi orvosi ügyeletet vagy patikát. Ennek ellenére jó szolgálatot tehet a kezünk ügyében tartott fertőtlenítő, ragtapasz és kötszer a kisebb horzsolások, vágott, szúrt sebek ellátáshoz. Akárcsak az olyan egyszerűbb fájdalomcsillapító, görcsoldó készítmények, mint például az Algopyrin vagy a No-Spa. Nem árt bepakolni egy doboz Quarelint sem azoknak, akik migrénes panaszokkal küzdenek. Fájdalomcsillapítóból érdemes olyan készítményt választani, amely többféle problémára, például lázcsillapításra is alkalmas. Hiszen egy kisebb megfázás bármikor utolérhet bennünket.

– Van, aki biztos, ami biztos alapon antibiotikumot is rak az úti patikába. Ez jó ötlet?

– Én semmiképpen nem ajánlom, hogy orvosi utasítás nélkül belekezdjünk egy antibiotikum-kúrába. Ám jó szolgálatot tehet az orrcsepp, a köhögéscsillapító, a torokfertőtlenítő. Ezek enyhítik a tüneteket addig is, amíg eljutunk egy rendelőbe.

Korábban írtuk

– A megszokottól eltérő koszt sokaknak okoz emésztési panaszokat. Ezekre fel lehet készülni?

– A legegyszerűbb, ha elkerüljük az ilyen panaszokat úgy, hogy a szabadság ideje alatt sem akarunk mindent felfalni, amit elénk raknak. Ám arra az esetre, ha mégis megterheljük emésztőrendszerünket, tartsunk a poggyászunkban valamilyen felfújódás elleni szert vagy éppen a hasmenést enyhítő széntablettát, az utókezelésre pedig valamilyen probiotikumot. Az óvatosabb utazók becsomagolhatnak egy doboz B6-vitamint is, ami enyhíti a hányingeres panaszokat. Ezek a készítmények napjainkban különösen hasznosak lehetnek, mert az információk szerint mostanában gyakoriak az emésztőrendszert érintő vírustámadások.

– Nagyon sokan szenvednek különböző allergiás tünetektől. Ezek enyhítésére milyen szereket vigyünk magunkkal?

– A „gyakorlott” allergiások pontosan tudják, mit kell bevenniük, ha jelentkeznek a tüneteik. Ma már sokféle patikaszer kapható az ilyenekre vény nélkül, a választáshoz azonban érdemes kikérni a gyógyszerész vagy a kezelőorvosunk véleményét.

– A járvány elmúltával sokan nekivágnak egy külföldi utazásnak. Nekik milyen tanács adható?

– A hazaihoz hasonló viszonyokat talál, aki a környező országokban tölti a szabadságát. Nekik is ajánlom, hogy vigyék magukkal az úti patikájukat, mert a hazai készítményeket többé-kevésbé mindenki ismeri, és nem kell euróban vagy más pénznemben fizetni a gyorssegélyért. Arra is gondolni kell, hogy egyre aggasztóbb hírek érkeznek a Covid ismételt terjedéséről. Jelentősen megnőtt a megbetegedések száma, igaz, a betegség lefolyása viszonylag enyhe. Ennek ellenére mindenki vigyen magával a megszokottnál nagyobb adag kézfertőtlenítőt és egy csomag arcmaszkot. Nem lehet tudni, hol mikor szigorítják a maszkviselési szabályokat.

– A legbátrabbak nekivágnak hosszabb utaknak is, és afrikai, ázsiai turistaparadicsomokban töltik a szabadságukat. Nekik milyen szabályokat érdemes betartani?

– Az egzotikus nyaralás komoly körültekintést igényel minden résztvevőtől. Közhely, de fontos szabály, hogy mindenki csak palackos vizet igyon, és semmit ne egyen meg, amit utcai árusok kínálnak. A gyakori kézfertőtlenítés is fontos, egy gyors kézmosás az utcai csapnál nem véd meg a bakteriális fertőzésektől.