Fotó: Vermes Tibor / Demokrata
Hirdetés

– Miután bejelentették, hogy megváltoznak a rezsicsökkentés szabályai, sokan tartottak attól – például az interneten keringő, légből kapott számokat tartalmazó táblázatokat látva –, hogy szinte mindenki számára megfizethetetlenek lesznek a rezsiköltségek. Hogy látja, megnyugodtak azóta a kedélyek?

– Magyarországon védi a családokat a rezsicsökkentés, de ha az európai helyzetet nézzük, nem lehetünk nyugodtak. Brüsszel elhibázott szankciós politikája energiaválságba sodorta egész Európát, egekben vannak az energiaárak, emiatt nő az infláció és veszélyben az európai gazdaság. A magyar kormány úgy döntött, hogy a rezsicsökkentést mindenáron meg kell védenünk. Nem veszhetnek el az elmúlt tíz év eredményei, mert ezekért a magyar emberek nagyon keményen megküzdöttek, a nemzeti konzultációkon, a választásokon mindig elsöprő többséggel támogatták őket. A magyar rezsicsökkentés politikája egész Európában egyedülálló vívmány, nemcsak szociális, hanem szuverenitási kérdés is. Visszaszereztük a jogot – amit Gyurcsány és Bajnai eltékozolt –, hogy mi magunk határozzuk meg, mennyit kell fizetniük a magyar háztartásoknak a gázért és a villanyért. A rezsicsökkentés így egyszerre szavatolja a megfizethetőséget és az ellátás biztonságát. Még most, az elhúzódó háború és a teljesen abnormális brüsszeli szankciók következtében tíz-tizenkétszeresére emelkedett világpiaci árak mellett is fenntartjuk a rezsicsökkentés politikáját. Ezt szolgálja a jövő évi költségvetésben az úgynevezett rezsivédelmi alap. A rezsicsökkentett energia – ebben a Brüsszel által megnyomorított helyzetben is – minden magyar háztartási fogyasztóhelynek jár az átlagfogyasztás mértekéig. Ez gázban 1729 köbméter, villamos áramban 2523 kilowattóra éves fogyasztást jelent. Azonban még efölött is kedvezményes az ár, hiszen nem a világpiaci, hanem az úgynevezett lakossági piaci árat kell Magyarországon fizetni. Az átlagfogyasztásig 36 forint a villany és 102 a gáz egységára, felette 70 forint 10 fillért, illetve 747 forintot kell fizetni a háztartásoknak. A világpiaci ár a villanynál 268 forint 90 fillér kWh-ként, a gáz még magasabb, 1020 forint köbméterenként.

– Ha a szankciópárti ellenzék győzött volna tavasszal, az utóbbi számokat látnánk?

– Ha áprilisban a baloldal nyerte volna meg a választást, azonnal megszüntették volna a rezsicsökkentést, és mindenkinek a világpiaci árat kellene fizetni úgy, ahogy ezt egész Európában teszik. Ha Gyurcsányék bábjai kormányoznának, akkor a rezsicsökkentést teljesen eltörölnék, rászabadítanák a világpiaci árakat a magyar családokra, és minden magyar családnak havonta legalább 181 ezer forinttal többe kerülne az áram és a gáz. Sajnos ez a veszély nem múlt el, Gyurcsány készülődik, bejelentkezett a kormányzásra, vissza akar térni a hatalomba.

Korábban írtuk

– A nagycsaládosokat további kedvezmény illeti meg a gázfogyasztás esetében. Mennyien éltek eddig a lehetőséggel?

– A nagycsaládos-kedvezmény nem újdonság, csak most, az árrobbanás után jobban megéri élni vele, mint a békeidőben. Egy háromgyerekes család az 1729 köbméteres éves gázfogyasztáson túl még további 600 köbméter kedvezményes fogyasztásra jogosult, tehát 2329 köbméterre. És minden további gyermek után még plusz 300 köbméter jár. A kedvezmény nem automatikus, hiszen a szolgáltatóknál nincs a gyermekek számára vonatkozó adat, ezért a kormányablakokban kell kérni. Ma mintegy harmincezer háztartás veszi igénybe, de én minden nagycsaládot arra biztatok, hogy használják ki ezt a rendkívüli lehetőséget. Egy ötgyermekes család évente – az általános rezsicsökkentésen felül – plusz egymillió-egyszázezer forintot spórolhat vele.

– Múlt héten kiderült, a többgenerációs családi házakban élők is segítséget kapnak a kormánytól. Kikre vonatkozik ez a lehetőség, és mit kell most tenniük?

– Az operatív törzs ülésein minden, az energiaválsággal kapcsolatos kérdést, problémát, véleményt megvitatunk, és Gulyás Gergely miniszter úron keresztül eljuttatjuk a megoldási javaslatainkat a kormányülésekre. Ott születnek meg a döntések. Így jártunk el akkor is, amikor a gázszolgáltatásnál figyelembe vettük, hogy a gáz fűtőértéke területenként eltérő. Ezért úgy növeltük meg fűtőértéken a rezsicsökkentett igénybevétel lehetőségét, hogy minden háztartás legalább 1729 köbmétert vételezhessen, azaz a kedvezményes fűtőérték 61 560-ról 63 645 mega­joule-ra nőtt. A kormány a rezsicsökkentés általános fenntartásán túl segítséget nyújt a különös élethelyzetben lévő társadalmi csoportoknak. Előbb említettem a nagycsaládosokat, és ugyancsak külön foglalkoztunk a többgenerációs családi házban élőkkel is. Azokban a családi házakban, ahol több lakást alakítottak ki, de csak egy gázmérő óra van, a kormány határozata értelmében legfeljebb négy lakás fogyasztásának erejéig jár a rezsicsökkentett gázár, azaz kétszer, háromszor, négyszer 1729 köbméter éves fogyasztásig. A kedvezmény azokra a családi házakra is vonatkozik, ahol a családi otthonteremtési kedvezmény keretében építették be a tetőteret. A lakások számáról a település jegyzője a tulajdonos kérelmére nyolc napon belül hatósági bizonyítványt köteles kiállítani. Ezt kell benyújtani a gázszolgáltatónak, hogy az új számlákon már a több lakásra érvényesítse a rezsicsökkentést. Ebben az esetben azt a módszert vettük alapul, amivel korábban már a központi fűtéses társasházak, lakásszövetkezetek ingatlantulajdonosait is segítettük. Egyébként a hétvégén indult a hatósági áras tűzifa­program is, amelynek keretében minden háztartás tíz erdei köbméter fát vásárolhat kedvezményesen az erdőgazdaságoknál. Az igénylést személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni. De a kormány gondolt az elektromos gyógyászati segédeszközt használókra is, akiknek teljes áramkedvezményt biztosítunk évi 4220 kilowattóra fogyasztásig.

– Elkezdődött a fűtési szezon. Hogy látja, lesz hazánkban elég gáz a végéig?

– Már nem az a legnagyobb probléma Európában, hogy a brüsszeli elhibázott szankciós politika következtében az egekben a gáz ára, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán annyi gáz, ami elegendő a télre. Pedig a brüsszeli bürokraták azt ígérték, és ma is ezt képviselik, hogy a szankciók nem nekünk fognak fájni, hanem az oroszoknak. Ez nem jött be, Oroszország meggazdagodott, Európát pedig gazdasági recesszió fenyegeti. Brüsszel jól átvágta egész Európát, sőt a baloldal ma is kórusban zengi, hogy ez így van jól. Guy Verhofstadt egyenesen arról beszélt, hogy az európaiaknak igenis meg kell szenvedniük a szankciók sikeréért. Kíváncsi lennék arra, hogy ő személyesen hogyan szenved, milyen áldozatot vállal mindezért… Mindenesetre mi azt mondjuk, hogy ez nem a mi háborúnk, nem Magyarország háborúja, ezért ennek az árát mi nem fizethetjük meg. A gázbeszerzés – hogy legyen mivel fűteniük, világítaniuk a családoknak és a gazdaságnak egyaránt – nemzeti hatáskör és nemzeti felelősség. A Gyurcsányék által külföldi kézre játszott gáztározóinkat az elmúlt tizenkét évben teljes egészében visszaszereztük; a gáz nemcsak északról, hanem délről is érkezik hozzánk; nemet mondtunk a gázembargóra; fokozzuk a hazai kitermelést, már hatvan százalék feletti a töltöttségi szint, tehát mi biztonságban vagyunk. Persze a legjobb és végső megoldás a béke volna, ha véget érne a háború, és Brüsszel szankciós politikája.

– A rezsiköltségek emelkedése a sport­egyesületeknek, a sportlétesítmények fenntartóinak is problémát jelenthet. Az ön által alapított Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) működése zavartalan lesz a téli hónapokban?

– A spórolás most mindenütt nagyon fontos, magunkon kell kezdenünk, nekünk kell tisztázni, mi fér bele. Ebben a kormány példát mutat a gázfelhasználás 25 százalékos csökkentésével. Mi is 18 fokra csökkentjük a fűtési szezonban a hőmérsékletet. Az épületautomatika vezérlése során a felelős munkatársak figyelnek arra, hogy feleslegesen ne fűtsünk helyiségeket. A szaunát hetente csak egyszer, tömbösítve használhatják a sportolók. Mivel szabályozható a világítás fényerőssége az első emeleti és a földszinti edzőcsarnokban is, edzéseken csak a szükséges fényerőt kapcsoljuk be. Ügyelünk arra, hogy csupán az edzések alatt legyen felkapcsolva a világítás. Ahol még indokolt volt, csökkentettük a mozgásérzékelős világítás lekapcsolási idejét. A parkoló térvilágítását teljesen kikapcsoljuk. Az energia megtakarításra irányuló beruházásokat pedig folytatjuk.

– Például?

– Újabb napelemeket telepítünk a KIMBA tetejére, ezzel az áramtermelésünket mint­egy 20 százalékkal növelni tudjuk. Éves napelemes termelésünk 65-70 ezer kWh között van. Éves áramfogyasztásunk 175 ezer kWh spórolás nélkül, tehát amiért fizetnünk kell, az a különbözet évi 105-110 ezer kWh. Éves teljes költségünk az idén bruttó 11,5 millió forint. Jövőre ez spórolás és napelem nélkül várhatóan bruttó 27,2 millió forint lenne. Az új napelemekkel még tudunk termelni további 14 ezer kWh-t évente, és a spórolással is tudjuk csökkenteni a fogyasztásunkat. Gázból évente 15 600 köbmétert használunk, mivel vannak hőszivattyúink. Éves idei becsült bruttó gázköltségünk 6,5 millió forint, ez spórolás nélkül jövőre bruttó 22,9 millióra nőne. Nem lesz egyszerű, sőt nagyon nehéz lesz, de nem adjuk, nem adhatjuk fel. Továbbra is mindent megteszünk a zavartalan működés és a magyar birkózók számára megfelelő körülmények biztosítása érdekében; ők ennél sokkal rosszabb körülmények között is mindig becsülettel helytálltak, rendíthetetlenül készültek, edzettek, és olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmeket, dicsőséget, elismerést szereztek hazánknak, Magyar­országnak.