Csaknem két éve nincs fejlemény a Cseh Katalinhoz köthető körök botrányának kivizsgálásában az Európai Csalás Elleni Hivatalánál (OLAF). A Magyar Nemzet cikkében emlékeztet, az Anonymous nevű álarcos figura 2021 júliusában hozta nyilvánosságra a momentumos Cseh Katalinhoz köthető cégek ügyeit, amelyek összességében 4,8 milliárd forintnyi uniós pályázati pénzekhez juthattak hozzá.

Hirdetés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakemberei megállapították, a vállalkozások összehangoltan pályáztak uniós és hazai pénzekre. Mint kiderült, több esetben azonos volt a cégek székhelye, fióktelepe, ügyvezetője, de nemegyszer egyezés mutatkozott a beszállító személyében és a projekt megvalósításának helyszínében is.

Az adóhatóság munkatársai azt valószínűsítik, hogy a hálózat cégei tíz pályázaton legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. A nyomozók feltárták: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s többször ugyanazokat a számlákat tüntették fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására.

Deutsch Tamás 2021 augusztus elején tett bejelentést az OLAF-nál Cseh Katalin köreinek ügyében, európai uniós közpénzeket érintő csalás alapos gyanúja miatt.

A Fidesz EP-képviselője azt írta: kiderült, hogy egy Cseh Katalin vezette cég és a Cseh család cégének üzleti köre a hazai fejlesztési forrásokat és az uniós támogatásokat rendszerszintűen megcsapoló céghálózatként működött.

Kiderült az is, hogy Cseh Katalin 2013 és 2018 között olyan céget vezetett, amely a magyarországi olimpia megszervezésére hivatkozva nyert EU-s pénzeket, és úgy vezette ezt a céget ebben az időszakban, „hogy mindeközben pártjával megfúrta a magyar olimpiát 2017-ben”.

„Kiderült ráadásul, hogy az a technológia, amelynek kifejlesztésére a Cseh család cége jelentős uniós pénzt nyert, már korábban is létezett, sőt a család vállalkozásához kapcsolódó céghálózaté volt”

– írta a fideszes politikus. Deutsch Tamás 2021 szeptemberében pedig már azt közölte: az OLAF levélben arról tájékoztatta, hogy megkezdte az ügy vizsgálatának előkészítését, és ehhez további adatokat és információkat is kért.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk