Mint ismert, immár tudni lehet, mely telekről lehet szó a vasárnap este napvilágot látott Anonymous-videóban. A közzétett felvételen hallható férfi hanghordozása alapján feltételezni lehet azt is, hogy a beszélgetés egyik résztvevője Gansperger Gyula, a fővárosi vagyonkezelővel szerződő Grébics Ingatlan Zrt vezérigazgatója. Erről bővebben ITT olvashat.

Hirdetés
Fotó: MTI/Soós Lajos, archív
Gansperger Gyula, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a társaság első félévi eredményeiről és második félévi terveiről a szervezet székházában 1999-ben

És hogy kicsoda Gansperger? A Magyar Nemzet mai cikkében emlékeztetett: 2006 júliusában Nagy József a 168 Órának készített interjút a frissen pozícióba került fejlesztési miniszterrel, Bajnai Gordonnal. Már a nyitókérdésnél előkerült a korábban a fideszes hátországban tevékeny, ám onnan már az évezred elején elszakadt üzletember, így hangzott el Bajnaitól a mondat: „Gyula remek munkaerő”. A később baloldali kormányfő azt is hozzátette, hogy „Gansperger Gyula jelenleg a Wallis Rt. vezérigazgatója, engem váltott azon a poszton. De azt hiszem, kezd teljesen félresiklani ez a beszélgetés. Ha ön egyenesen azt kérdezte volna tőlem, idehívom-e Gansperger Gyulát, a válaszom az, hogy nem.”

Gansperger Gyula okleveles közgazdász, a kilencvenes években előbb a Fidesz delegáltja az ÁPV Rt. felügyelőbizottságába, majd 1998 és 2001 nyara között az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója. Mivel a privatizáció legnagyobb része a Horn-kormány időszakára lezajlott, Gansperger vezetői időszakára inkább az állami vagyon megóvásának feladata jutott. Ugyanakkor a fent említett Bajnai-interjúban Nagy József – aki ma a 24.hu munkatársa – már arról beszélt, hogy Gansperger addigra eltávolodott Simicska Lajostól.

A Magyar Nemzet szerint ebben az eltávolodásban komoly szerepe lehetett annak, hogy Gansperger a hagyományosan balliberális kötődésű Wallis Zrt.-hez került. Előbb a Wallis Ingatlannál helyezkedett el 2002-ben, majd 2005 novemberében a Wallis Zrt.-nél lett vezérigazgató. A Népszabadság 2005. november 3-i lapszáma minderről a következőképpen számolt be:

„Noha Ganspergert korábban a Fidesz legbelsőbb köreihez tartozónak mondták – hogy mást ne említsünk, igen sok szálon kötődött a Mahir-csoporthoz és Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnokhoz –, 2001-ben, jóval mandátuma várható kitöltése előtt látványosan távozott az ÁPV éléről.”

Forrás: Arcanum
A Népszabadság 2005-ös cikke

Arra a kérdésre, hogy hogyan került a Wallishoz, maga Gansperger adta meg a választ, még 2007 nyarán a Figyelőnek: „Mint mondta, a Wallisnál nem foglalkoznak azzal, hogy kinek milyen múltja van.

Ő maga úgy került ide, hogy még ÁPV Rt.-s korában több tranzakción dolgozott együtt Bajnai Gordonnal, aki akkor a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója volt, 2002-ben pedig egy társával átvilágítottak egy eladó Wallis-céget, s ekkor megismert több itteni menedzsert is. »Bajnaival ma is normális, jó emberi kapcsolatban vagyunk« – mondja.”

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet egy neve elhallgatását kérő, de Gansperger életútját jól ismerő forrása szerint amikor 2007. szeptember elsejével az üzletember lemondott a cég vezérigazgatói posztjáról, az azzal is összefüggésben lehetett, hogy legerősebb vállalati kapcsolata, Bajnai Gordon 2006 tavaszától egyértelműen a politikába távozott.

„Az is nagyon árulkodó Gansperger balratolódásáról, hogy a Heti Válasz 2007. február 22-én Szervezett felvilág címmel közölt cikket a Wallis-birodalomról, amelynek több állításával összefüggésben a cégcsoport nevében éppen Gansperger kért helyreigazítást a jobboldali hetilaptól, egyébként sikertelenül” – írta a Magyar Nemzet, amelynek teljes cikke további részletekkel ITT olvasható.