Továbbra sem fizették ki a Bige Lászlóhoz köthető cégek a rájuk kiszabott rekordmagas, 11 milliárd forintos GVH-bírságot – írja az Origo.

Hirdetés

A vállalatcsoportot tavaly kartellezés miatt marasztalta el a versenyhivatal, Bige László ugyanis piaci monopolhelyzetét kihasználva 36 milliárd forintos kárt okozhatott a gazdáknak. A vörösbáróként ismertté vált oligarcha a cégcsoport megnövekedett költségeire hivatkozva lassan három hónapja nem fizet – mintha ez felmentést adna a bírság alól, pláne akkor, amikor jóval nagyobb extrahasznot tett zsebre a gazdák megkárosításával.

Kartellezés és hűtlen kezelés gyanúja – egyebek mellett ezek miatt kezdtek vizsgálódásba a hatóságok Bige László cégeinél tavaly.

A milliárdos vállalkozó piaci helyzetét kihasználva megemelte és mesterségesen magasan tartotta a műtrágya árát.

A kormány szerint Bige László ezzel nem csak a magyar gazdáknak okozott 36 milliárd forintos kárt, hanem lényegében mindenkit megkárosított, aki kenyeret vagy Magyarországon termesztett zöldséget és gyümölcsöt vett. Bige László cégeire novemberben kartellezés miatt rekordmagas, 11 milliárd forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal. 

Korábban írtuk

Mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével továbbgyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE kattintva!