A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárra arra reagált, hogy – mint arról a Kárpátinfo kárpátaljai hetilap az RBC-Ukraine hírügynökség információira hivatkozva beszámolt – Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára élesen bírálta Magyarország álláspontját Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban.

Hirdetés

Danilov úgy vélte, a magyar hatóságok tudtak az Ukrajna elleni agresszió előkészítéséről, és az RNBO-titkár meggyőződése, hogy Magyarországnak megvolt a maga területi érdeke is.

A politikus természetesen nem magyarázta meg, mire alapozza azt az abszurd feltételezést, hogy az oroszok, akár saját céljaik elérését kockáztatva, beavattak terveikbe egy NATO- és EU-tagországot. A Demokrata értesülései szerint egyébként az unió más tagországaihoz hasonlóan a magyar kormányhoz is a NATO-tól és Lengyelországból érkeztek információk az orosz előkészületekről, s ezt megerősíti az Origo mai cikke is.

Korábban írtuk