Fotó: V. Naszályi Márta Facebook-oldala (képernyőfotó)
V. Naszályi Márta
Hirdetés

A Várkapitányság közleményben reagált V. Naszályi Márta (Párbeszéd), az I. kerület polgármestere pénteki sajtótájékoztatójára, amelyben a kerület vezetője arról beszélt, hogy a vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is.

A Várkapitányság azt írta, hogy a nyugati kertek megújításáról már többször tájékoztatták polgármestert és a Várban élőket, a témáról szóló lakossági fórumon részletesen is ismertették elképzeléseiket. „Végleges terveinket a lakókkal és az önkormányzattal együtt, közösségi tervezésben alakítottuk ki” – rögzítette a kommüniké.

A részleteiről azt közölték, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően a Fehérvári rondellára látogatókat zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett mindenki számára nyitott közpark és egy rendezett szőlős- és gyümölcsöskert fogadja majd akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, egy világvárosi kert családias hangulatával.

Mint kiemelték, a nyugati kertek zöldebbek lesz.

Korábban írtuk

„Hetven gyümölcsfát ültetünk, több mint 7000 négyzetméter zöldfelületet varázsolunk újjá, amelynek így a nagysága és a minősége is jelentősen javulni fog” – sorolta a kommüniké.

A terület zöld rehabilitációjakor minden lehetséges esetben az egészséges és értékes fákat átültetjük – olvasható a közleményben, amely kitért arra is, hogy a megújuló terület karbonelnyelő képessége is jóval nagyobb lesz a mostaninál.

„Így nemcsak a városrész levegője lesz tisztább, hanem a budai Vár mikrokörnyezetének zöldítéséhez is hozzájárulnak a munkálatok” – összegzett a Várkapitányság.

A megújuló terület alatti új várgarázsban a másik kettőhöz hasonlóan bárki tud majd parkolni, a Várban élők és az ott dolgozók is, így a környéken lakók számára mérséklődik az autók okozta terhelés – tartalmazza a közlemény.