Hirdetés

A hangfelvételen ugyanis egy óriási budai területről, a III. kerületi Mocsárosdűlő beépítéséről van szó. Arról a területről, amely már az Anonymous által két nappal ezelőtt publikált ingatlanlistán is szerepelt. És arról a területről, amelynek kapcsán – mint arra az álarcos alak a videóban felhívja a figyelmet – Karácsony Gergely párttársa, Szabó Tímea azt mondta, oda a főpolgármesternek köszönhetően SEMMIT sem lehet építeni.

Ehhez képest a hangfelvételek szerint „a háttérben cápák cápáztak”, Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója ugyanis teljesen más terveket ismertetett a potenciális befektetőkkel…

– A Mocsarasdűlővel kapcsolatban most az a mondás, hogy ez a része beépülhet, és egy olyan 300 ezer négyzetmétert lehet rátenni – mondta Barts azon az egyeztetésen, ami vélhetően ugyancsak a vagyonkezelő Attila úti épületében zajlott 2021. május 5-én.

Ezután az üzletemberek arról érdeklődtek, hogy milyen övezetbe esik az a Mocsárosdűlő, amelynek beépíthető részét Barts 14 hektárnyira becsülte.

– Most csináljuk a tervét még TSZT-szinten is – válaszolta. (A TSZT rövidítés a településszerkezeti tervet takarja.)

Később így folytatta:

– Az Óbudai Egyetem már kinézte magának, hogy egy campust csináljon – közölte a vagyonkezelő vezetője, hozzátéve, a területen, amely „majdnem akkora, mint a Városliget”, lesz például tó, iroda, lakóépület és szolgáltatás is.

– Tehát ha kicsi az 55, akkor van egy nagyobb falat – mondta, megjegyezve, a területet „most árazzák”, és ő „nagy valószínűséggel azt fogja képviselni”, hogy ne pénzért adják el az ingatlant, hanem épületet kérjenek érte.

Ezt úgy magyarázta, hogy ha területen mondjuk 1100 lakást lehet építeni, akkor 150 lakást kérnének cserébe. 

– Ütemeket csinálunk, tehát mondjuk az első 200-ra van építési engedély, akkor csináld meg, adjál 25 lakást. Ha az teljesen kóser, akkor mehetünk tovább a következőre. […] És ha irodaépületet csinálsz, vagy logisztikát csinálsz, vagy valamit, akkor abban is van. Nem az önkormányzatot vinném oda, de van igényünk irodára. Azt mondjuk, hogy nem tudom én, valamennyi részt kérünk belőle. Mert akkor nem eladtam az ezüstöt, hanem beváltottam – részletezte a terveket Barts J. Balázs.

– Ilyen bárter(!)-konstrukció – mondta erre a tárgyalás egy másik résztvevője.

Korábban írtuk

Barts elárulta, az ingatlant nem idén értékesítenék, egyebek mellett azért, mert nem jó, ha az ember „mind a négy lányát egyszerre akarja kiházasítani”, mert akkor túl nagy a kínálat és kicsi a kereslet, ráadásul kevés az olyan befektető, aki ekkora pénzekkel rendelkezik.

A befektetők képviselője később megjegyzi, a hírek szerint az önkormányzat nem szeretne több lakót a kerületben.

– Szeretni fog – mondja erre valaki a háttérből, és ezt Barts is megerősíti.

– Nem, itt egymás kezébe csaptunk. Itt szeretni fog. A III. kerület nem szeretne lakást, a Bécsi út, senki sem szeret lakást. A lakással azzal kommunális fejlesztés jár, és nem jár iparűzési adó. De ezen a területen a…, tekintettel arra, hogy itt egy Városliget izé, vegyes funkció. Itt a Kiss Lacival megvan a deal, hogy itt lehet lakás. Hogy milyen arányban, hogyan, ott van egy ilyen szám. Ugye azért mondtam, hogy vigyázzatok, mert itt volt nagyobb elképzelésünk – tette hozzá, jelezve, az A változat szerint 344 ezer négyzetméternyi lehet a beépített terület, amibe például 1100 lakás férne bele.

„Ugyanaz a modell, mint a Városházánál. Azt állítják, minden rendben van. De a háttérben suttyomban üzleti körökkel alkudoznak” – mondja a felvételeket bemutató Anonymous.