Teódorosz Ruszópulosz közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden arról döntött, nem engedélyezi orosz és fehérorosz sportolók részvételét az ötkarikás megnyitón, de nem rendelte el teljes kitiltásukat az olimpiai részvételtől.

Hirdetés

Szerinte az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai részvétele sértés lenne az ukrán sportolókra nézve, akik közül többen a háború miatt haltak meg, akik pedig életben vannak, nem tudnak megfelelően edzeni a sportinfrastruktúra ukrajnai tönkretétele miatt.

„Az olimpiai játékok filozófiája előmozdítja az egyetemes alapvető etikai elvek, különösen az integritás, a tisztelet és a barátság tiszteletben tartását. Világos, hogy az olimpia alapelvei ellentétesek a háborúval”

– fogalmazott.

Véleménye szerint az orosz és fehérorosz versenyzők győzelmét, akár semleges zászló alatt aratják is, meg lehetne ünnepelni, és fel lehet használni a propaganda eszközeként, olyan narratívát teremtve, amely lekicsinyli az orosz és a fehérorosz kormány cselekedeteinek súlyát.

Korábban írtuk

„Az orosz és fehérorosz sportolók eltiltása most a legjobb módja a béke és az egyenlőség méltó célkitűzései előmozdításának, amelyeket az olimpiai mozgalom évezredek óta megtestesít”

– tette hozzá közleményében Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke.