Újra botrányt kiáltottak a liberálisok. Múlt csütörtökön este írta meg a hvg.hu, hogy „diktátum jellegű rendelettel tiltják be a gender szakot Magyarországon”. A portál cikke szerint „alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon”. Mindez egyébként csak az ELTE-t és a CEU magyar nyelvű képzését érinti. A többi ellenzéki orgánum hangzatos címekkel és szörnyülködő kommentárokkal vette át és vitte tovább a sztorit, még az egykor magát nemzeti radikálisnak valló Jobbik propagandaoldala, az Alfahír is egy „Miért féltek az oktatástól?” molinót ábrázoló képpel illusztrálta anyagát, állást foglalva ezzel az ügyben.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Eközben Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára higgadt Facebook-bejegyzésben írta le véleményét, lényegileg megismételve a tavalyi, Fodor Gábornak adott írásbeli válaszában már megfogalmazott indokokat. „Ha csak a tudomány és a munkaerőpiac irányából nézzük, a gender szak valószínűleg sose jött volna létre. Nem a piac igényeire reagálva, nem a felvételizők tömeges kérésére, nem a tudományos igényesség okán, hanem ideológiai okokból hozták létre. Mert a gender ugyanúgy egy ideológia, mint a marxizmus-leninizmus, és a liberálisok ugyanúgy tudománynak akarják láttatni, mint korábban a kommunisták a saját ideológiájukat. (…) Formailag tehát inkább előadás-sorozatok, cikkek vagy konferenciák témája lehet, mint egyetemi szak. Tartalmilag pedig szemben áll mindazzal, amit a kereszténydemokrácia az emberről vall.”

A csoda (pontosabban a „botrány”) aztán nemhogy három, de még egy teljes napig sem tartott. Az ELTE ugyanis még péntek este kiadott egy közleményt, amelyben leírta, hogy a rendelkezésre álló határidőn belül megfogalmazták észrevételeiket a Magyar Rektori Konferencia részére. Majd így folytatták:

„A képzés megszüntetését az ELTE nem tervezte, az esetleges további szakmai egyeztetésekre Egyetemünk nyitott, ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára, ezen belül egyes képzések megszüntetésére is. Ezzel összhangban a fenntartó döntését Egyetemünk tudomásul veszi és tiszteletben tartja.”

A történet kapcsán néhány dolgot érdemes tisztázni. Egy: a minisztériumnak joga van a szak megszüntetésére. Kettő: szó sincs arról, hogy azokkal az akár valós, akár kreált problémákkal, amelyeket a társadalmi nemek tanulmánya képzés is érintett, ezentúl nem lehet majd foglalkozni Magyarországon. Természetesen lehet, csak a jövőben, ha megszületik a hivatalos döntés, nem indul ilyen szak az ELTE-n.

Mielőtt pedig az utolsó és legfontosabb megállapítást tennénk, érdemes megnézni a Soros-féle CEU-hoz képest talán kevésbé liberális állami fenntartású egyetem gender szakának néhány kötelező, illetve szabadon választható kurzusát. „A nemek szociológiája”, „Nem és karrier” – még az is lehet, hogy ezek érintenek valóban hasznos és fontos területeket. Na de ott van még a „Bevezetés a feminista irodalom- és kultúraelméletekbe”, a „Feminista filozófia” vagy a „Gendernyelvészet” is. Vagyis egyértelmű: a gender szakok lehet, hogy nyomokban tudományt is tartalmaznak, de ezeken valójában szélsőliberális ideológiai képzés folyik. Aminek nem az ELTE-n, legfeljebb Soros-képzőkben van helye. Mindenféle állami támogatás nélkül.