A dinoszauruszok kiváló fizikai adottságaiknak és egyre jobban fejlődő értelmüknek köszönhetően meghódították a Földet. Belakták a tavakat, mocsarakat és folyóvidékeket, a nagy alföldeket és a hegyi tájakat, a vizeket és a levegőeget. Uraltak mindent, ahol megvetették a lábukat.

Hirdetés

Kényelmesen éltek: az evéshez csak le kellett hajolniuk, degeszre ihatták magukat, és félni sem volt okuk, mert mindenkinél erősebbek voltak.

A fiatal dinók, akikről éppen csak leesett a tojáshéj, ferde szemmel kezdték figyelni gyíktársaik életét.

– Miért a dinók uralják a világot? – kérdezte egyikük, miután unalmában körbenyargalászta a síkságot, és megfürdött a tengerben. – Segítsük a gyengébbeket! Ne együk meg a kisebbeket, ne foglaljuk el előlük a jó kis dombhajlatokat, édes legelőket, csörgedező patakok partját!

Nem maradt egyedül a véleményével.

– Túl jól élnek a dinók – jelentette ki zsákmányán csámcsogva, a fűben heverészve egy aprócska Velociraptor. – Ez helytelen, tönkreteszitek a földet! – förmedt rá egy Tyrannosaurusra.

Az öreg, nagydarab példány ahelyett, hogy széttaposta volna, joviálisan mosolygott.

– Ilyenek ezek a fiatalok – dünnyögte. – Jó dolgukban már nem tudják, mit csináljanak. Mocsárbanheverő-bajnokságot szerveznek, no meg ki jut magasabbra hegymászást a síkvidékieknek és kúszóversenyt a szárnyasoknak. Vannak, akik már csak hullott pálmalevelet hajlandóak enni, aztán csodálkoznak, hogy egy kis futásra sincs már erejük.

– Én azt hallottam – tromfolt rá egy Brontosaurus –, hogy arrafelé, ahol a nap lenyugszik, olyan dinók élnek, akik már nem hisznek a hagyományos szaporodásban. Egy Indosaurus kijelentette, hogy az volna igazságos, ha a nőstények nem tojnának több tojást, mint a hímek.

– Na, azok gyorsan ki fognak halni – kajánkodott egy Hungarosaurus.

Igaza is lett.

(Más elméletek szerint odafönt elégelték meg a dinók töketlenkedéseit, és rájuk küldtek egy aszteroidát. „Akkor legyen a B terv!”, mennydörögte egy hang.)

Korábban írtuk