Amikor írom ezeket a sorokat, lassan vége a hétnek, és már napok óta nem hallottam semmi olyat, hogy itt és itt haladó szelleműék felháborodtak volna. Mármint nem olyasmin, hogy valaki a színházban a színpadról leokádja a nézőket, köpköd, trágárul beszél, vagy előveszi a nemi szervét. Hogy a vizeletével fest műalkotást, majd a balek vásárlóknak milliós áron adja el a galéria. Nem olyasmin, hogy kirúgtak egy tanárt az iskolából, mert azt tanította biológiaórán, hogy mindössze kétféle nem létezik, és minden bizonnyal azon se, hogy valami másodgenerációs muszlim hálából a befogadásért felgyújtott valamit, majd tettének indítékaként azt hozta fel, hogy az utcában, ahol ingyen lakik, túl sok az őslakos európai, és ez őt félelemmel tölti el. Ilyesmin liberálisék nem szoktak felháborodni. Ők olyanon szoktak, ha valaki azt állítja 2×2=4.

Hirdetés

Na, de rámentem pár haladó oldalra, s találtam is. „Egy túl átlátszó ruhájú szobor miatt többen felháborodtak Olaszországban” – írják több helyen.

„A hétvégén fedték fel az olaszországi Salerno tartományban található Sapriban Ema­nuele Stifano bronzszobrát, ami sokakban azonnal felháborodást váltott ki, miután a szobor egy átlátszó ruhát viselő nőt ábrázol. […] Számos nőjogi aktivista követelte a szobor eltávolítását, de Laura Boldrini, a balközép Demokrata Párt képviselője is úgy gondolja, hogy a szobor »sérti a nőket és a történelmet, amit ünnepelnie kéne«. Twitteren azt írta: »Hogyan tudják még az intézmények is elfogadni a nők szexualizált testként való ábrázolását?«”

Hát, nem tudom. Megnéztem a szobrot, semmi különös, a hölgy hátsó felén egy picit feszül a ruha, de amúgy fel van öltözve, teljesen polgári. A buszon utazó tinilányok, akiknek a nadrágja olyan szakadt, hogy több a luk, mint a nadrág, nagyságrendekkel szexualizáltabbak, bár biztos az a szabadsághoz való jog. Egy embernek joga van pucéron felvonulni a Pride-on, kiskorúaknak nemi devianciákról magyarázni az órán, de el kell távolítani egy szobrot, mert látszik a feneke. Beteg ez már, de tényleg.

Korábban írtuk