A Jobbszél felkérésére elkészítettem a demokráciát, jogállamiságot, esélyegyenlőséget sértő európai uniós kormányokat és népeket elítélő jelentésemet, amit a tartózkodások és ellenszavazatok figyelmen kívül hagyásával el is fogadtam. A rendelkezésemre álló anyag bősége miatt nem koncentráltam egyetlen országra vagy problémára, hanem ömlesztve, címszavakban tárom az EU elé megfigyeléseimet. A jelentésnek a Jógentini nevet adtam.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Romániában a korrupció, annak üldözése és a pártok ehhez való viszonya miatt kirobbant tömegtüntetések éppen úgy veszélyt jelentenek a normális működésre, mint a kisebbségekkel szembeni intolerancia, az iskolabezárások. Szlovákiában nyelvtörvénnyel próbálják ellehetetleníteni az őshonos közösségek életét, és még az állampolgárságuktól is megfoszthatják őket. Mindez a kollektív büntetés elvét alkalmazó, azóta is érvényben lévő Benes-dekrétumokra emlékeztet. A görögök képtelenek a schengeni határokra zúduló embertömeg féken tartására. Spanyolországban a népszavazás végeredménye senkit sem érdekel, a kezdeményezőket ráadásul még börtönbe is zárják. Hollandiában szabad a drogok használata, a multik pedig a kelet-európaiakat hamisított termékekkel etetik és itatják. A választási rendszerekben rettenetes anomáliák tapasztalhatók. Svédországban szinte nyílt a szavazás, az angoloknál elvben 30-40 százalékos támogatottsággal akár százszázalékos többség szerezhető (mondjuk, ők közben ki is léptek). A francia elnök 24 százalékos tényleges támogatottsággal irányítja az országot, sőt ezzel még európai vezető szerepre is tör. Németországban több ciklus óta nagykoalíció van, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a pluralizmust, a választásokat komédiává silányítva. (Bárkire szavazol, úgyis CDU–SPD-szövetség lesz.) Belgiumban etnikai alapon szerveződő pártok gyakorlatilag kettévágják az országot, 2010–11-ben másfél évig nem is volt kormány.

Mindezek alapján indokoltnak látom az EU-val szemben az 1-es cikkely szerinti eljárás megindítását. (1-es cikkely: Menjenek a fenébe!)