„Karácsony alkalmából szeretettel üdvözölöm a Kovács családot. Mancikának külön kézcsók. Pistikének ne adjatok pénzt, mert úgyis elherdálja. Jancsi”

A tiszt a fejét csóválta; rég nem került már a kezébe ilyen otromba, durván szélsőséges iromány. Micsoda per lesz ebből!

A keresztnév, a postabélyegzőn szereplő cím és időpont, valamint a címzettekkel foganatosított kihallgatás segítségével a feladót könnyedén azonosították.

Az ügyet gyorsított eljárással tárgyalta a Pesti Központi Kerületi Bíróság és az alábbi bűncselekményekben találta vétkesnek a vádlottat:

– Kirekesztés; kizárólag a Kovács családot üdvözli, mindenki mást kirekeszt a jókívánságokból.

– Rasszizmus, antiszemitizmus; a „karácsony alkalmából” kitétel sérti a más vallásúakat, az ateistákat. A keresztény ünnepre történő nyílt utalás burkolt fajgyűlöletet rejt.

– Nemi diszkrimináció; csak a nőnemű Mancikának küld (külön! – minősített kirekesztés) kézcsókot, a férfiaknak nem.

– Rágalmazás; Pistikéről azt terjeszti, hogy elszórja a pénzt (ráadásul súlyosbító körülmény, hogy kiskorúról van szó).

A bíró mindezért Szabó Jánost halmazati büntetésként tizenöt év letöltendő börtönbüntetésre ítéli, eltiltja a közügyektől és kötelezi, hogy írja meg a politikailag korrekt levelet, amit majd a köztársaság elhárító szervei kézbesítenek. Az így elkészülő szövegnek tükröznie kell a vádlott megbánó (megpallagi, megbolgár) magatartását. Valahogy így:

„Kellemes szezonális ünnepeket kívánok mindenkinek. Mancikának és Ferinek kézcsók. Pistike derék gyerek, ha szeret fogyasztani, az nem baj. Aláírás: Szabó János, törvényesen elítélt egyén.”