Aki időt nyer, életet nyer. Egyfelől igaz, hogy ha így megy tovább, és egyre kevesebb gyerek születik, akkor néhány évtizeden belül, körülbelül amikor a mai harmincévesek elkezdenek nyugdíjba vonulni, igen rossz élet lesz Magyarországon. Csökkenni fognak a nyugdíjak, romlik az ellátás, mert aggasztóan kevés lesz az aktív korú, aki nem lesz képes eltartani az elöregedő társadalmat.

Ha így megy tovább. Ha nem születik elég gyerek – amire sajnos a tendenciát látva nagy az esély –, vagy nem jön elég sok idegen munkavállaló, Magyarországot új hazájának választó bevándorló hozzánk. De kik jöjjenek? Ez itt a kérdés. Egyelőre jönnek a trianoni határokkal tőlünk elszakítottak, ami felemás öröm, mert jó, hogy ők jönnek és nem a muzulmán népek, viszont rossz, hogy az ősi magyar földek túl a határokon lassan elveszítik az utolsó magyart is. Kiürül Kárpátalja, aztán a Délvidék, a Felvidék, Őrvidék, elrománosodik végképp a Partium, és így tovább. De mert az innen érkező családokban sem születik elegendően sok gyermek, ha majd minden elszakított magyar megérkezett, a népességfogyás felgyorsul. Rémisztő távlatok. Eközben Észak-Afrika partjainál egymillió menekült várakozik arra, hogy valami rettenetesen ócska hajón vagy bárhogy eljusson Európába. Mindegy hová, csak megérkezzenek.

Az az ördögi ebben a körben, hogy látszólag két egymást kiegészítő helyzet semmiképpen sem tud egymásban feloldódni. Európának, benne Magyarországnak egyre több munkaképes korú ember kellene, mert a XX. század intézményessé, sőt államvallássá tette az egyéni önzést, odáig menően, hogy a saját nemükhöz vonzódó, szexuálisan sérült egyedek házasságkötését is engedi. E világban a gyerek nem kívánt vagy megtűrt teher, az áldott állapot terhesség, mely az egyén karrierjét, kalandvágyát, ambícióit korlátozza. S ha nem születnek gyerekek, akkor jönniük kell a fiatal felnőtteknek, akik a világ másik felén úgy szaporodnak, mint gomba eső után, mert a világnak így vagy úgy egyensúlyt kell találni. Ha nem születik elég gyerek itt, akkor jöjjenek sokan onnan, ahol fölösen születik.

A baj csak az, hogy az embert az általa beszélt nyelv és a gyermekként az anyatejjel magába szívott kultúra teszi emberré. Ezért van az, hogy a liberálisok legnagyobb hazugságával szemben az igazság az, hogy az egyén először magyar (angol, német, horvát, flamand és így tovább), másodszor európai és csak harmadszorra ember, mármint a szó liberális értelmében. Ez itt a baj. Ezért ha bezúdulna ide pár százezer afgán, líbiai, szír, angolai és a jó ég tudja, milyen menekült, azokból egészen bizonyosan nem lenne soha magyar, de még a gyermekeikből és a gyermekeik gyermekeiből sem.

Olyan csapda ez, amelyikbe mi ugyan még éppen nem estünk bele, de már látjuk, hogy nincs kiút belőle. Abban kell reménykednünk, hogy mivel ez az egész fejlett és önző világ gondja is, a megoldás megszületik. Az élet ugyanis nem áll meg, a történelem nem ér véget, s ha egy civilizáció a maga erejéből nem képes egy ilyen súlyos válságot megoldani, akkor a világ kényszeríti rá a megoldásra, amiben nem lesz köszönet. Ebben a súlyos helyzetben kell tehát a kormány felhívására az állampolgároknak választ adni, mit akarnak. Ha nem akarunk bevándorlókat, akkor gyerekeket kell akarnunk. Nagyon sokat. Nagyon nagy áron. Hogy ne kelljen később még nagyobb árat fizetni az egyszerű túlélésért, a puszta életben maradásért. Az idő dolgozik.