Félreértés ne essék, nem védem én Kósát, nem is nagyon érdekel személye, se pro, se kontra – Probus császár, Borsa Kopasz, vagy Fekete István jobban leköti figyelmem –, csak ámulva követem tekintetemmel azt a fura kis hagymázt, mit egy Földes András nevű (már eleve gyanús!) vallott magáénak a fent nevezett portál hasábjain. „Eltűntek a szélsőségesek az országból” – ez volt a cikk címe, mellyel én személy szerint nem értek egyet, lévén a Szabad Demokraták Szövetsége teljes vezetősége, a honi médiaelit és „vezető értelmiség”, valamit a politikusi garnitúra jelentős része (élükön a miniszterelnökkel) nem a kenyérmezei hadifogolytábor szögesdrótja mögül bámul szomorú szemekkel, hanem itt van köztünk, és minden percben mérgezi az emberek lelkivilágát.

Szépnevű Földes azon hápog, hogy Kósa szerint „Tíz emberből tíz nem érzi sértőnek ezt a kifejezést, nyugodtan meg lehet kérdezni az embereket.„

Íme, ismét bebizonyosodott, hogy liberáliséknak annyi közük van a valósághoz, mint Kertész Imrének az irodalomhoz. Az ostobák tényleg nem értik – hogy is érthetnék, mikor ők az egyenlőségben is konokul hisznek, holott ha öt percig nyitva tartják a szemüket, láthatják, hogy a valóságban ilyen nincs –, hogy nem a szavakon múlik. Ha egy magatartásforma undort vált ki, akkor hiába tiltanak egy kifejezést, s keresztelik azt át, a hozzá kötődő érzelem változatlan marad. A buzit a PC szerint ugye nem lehet mondani. Jó. Mint látjuk, a homokost sem. De már a melegen is röhögünk.

Az is pejoratív. Lassan lehet kutatni az új címkét. Ami majd pár év múlva szintén devalválódik. Mert nevezhetik bárminek, ha a tartalom nem illeszkedik a teremtés rendjébe, szitokszó marad és kész. Szegény Földes, hogy a kor nyelvén fogalmazzak, te szellemileg kissé „eltérő” vagy.

Pozsonyi Ádám