Az előválasztásnak nevezett Gyurcsány-show első fordulójának sorrendje nem volt meglepetés. Ezt a kört Dobrev Klára nyerte 35 százalékkal, a második Karácsony Gergely lett 27-tel, a harmadik Márki-Zay Péter, aki voksok húsz százalékát gyűjtötte össze. Jakab Péter és Fekete-Győr András rögtön az első küszöbnél elbukott.

Hirdetés

Ezután viszont egészen elképesztő produkció következett Karácsonytól. Előbb mosolyogva nyilatkozta, hogy csak akkor lépne vissza a jelöltségtől, „ha elütné egy villamos”. Aztán néhány nap múlva oda lyukadtunk ki, hogy feladta, és ő állt be Márki-Zay Péter mögé…

Egyszer valószínűleg tanítani fogják, miért dobta el a miniszterelnök-jelöltséget a fővárosi politikus. Mert eddig ő volt a kiválasztott. Elég, ha arra gondolunk, mennyi pénzt szórtak el rá feleslegesen: csak a Facebook-hirdetéseire több mint 104 millió forintot költött el a 99 Mozgalom, vagyis a mozgalmon keresztül valaki. Ha ehhez hozzávesszük az egyéb internetes hirdetéseket, óriásplakátokat, szórólapokat és hasonló kiadásokat, valószínűleg nem járunk messze a valóságtól, ha azt mondjuk, az elmúlt néhány hónapban akár félmilliárdot is befektethettek a főpolgármesterbe – jóval többet, mint amennyit a másik négy miniszterelnök-jelöltre fordítottak összesen.

Lehet, hogy Budapest miatt adta fel. Talán épp ezért vették le a sakktábláról. Két év alatt ugyanis nagyjából a minden szakmai szempontnak ellentmondóan felfestett biciklisávokat és a méhlegelőnek nevezett gazhalmokat tudja felmutatni eredményként. Ezek mellett pedig az összeomló tömegközlekedés, az állandó dugók, az utcákat ellepő szemét, az egyre jelentősebb hajléktalanprobléma vagy az indokolatlanul tologatott és jelentősen megdráguló Lánchíd-felújítás juthat eszünkbe róla. És akkor még a „hiperpasszív” nyelvtudásról vagy a jogszerűtlen egyetemi alkalmazásról, majd a szánalmas magyarázkodásról még nem is beszéltünk.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter 2021. október 8-án

Hogy Márki-Zay Péter eljátszhatja-e azt a szerepet, amit Karácsonynak szántak? Miért ne? Nagyon is! Ami közös bennük, hogy egyikük mögött sincs hátország, politikai erő. Márki-Zaynak nincsenek érdemi nemzetközi kapcsolatai sem, vagyis kormányfőként neki se lenne más választása, mint teljesíteni a főnök, Gyurcsány Ferenc parancsait. Ahogy a módszert már láthatjuk Budapesten: a Városháza és környéke a DK-s pártkatonák magánüzlete lett.

A hódmezővásárhelyi polgármester tehát lehet, hogy önjáró figurának tűnik, de ha nem azt csinálná, amit mondanak neki, három másodperc alatt tennék félre. Úgyhogy ha borult is az eredeti terv, Gyurcsány és Gyurcsányné mindenképpen örülhet. A DK-nak nincsenek riválisai: a néhány éve látszólag lendületesen induló Momentum lejtmenetben van, épp most bukott meg az elnöke is. Jakab Pétert saját magán kívül már senki nem veszi komolyan. Az MSZP és az LMP elfogyott. Párbeszéd nem is volt. Kormányfőjelölt-jelöltként maradt már csak kettő: Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. Csak éppen minek? Kormányfőt ugyanis a győztes párt választ.

Korábban írtuk