Új párt a lengyeleknél, és mindjárt tíz százalékon! Csak a napokban alakult meg hivatalosan a formáció, de rögtön a lengyel politikai élet harmadik legerősebb pártja lett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), valamint az ellenzékben levő Polgári Platform (PO) után.

Fotó: MTI/EPA

Az új párt úgy tesz, és úgy is kommunikálja állítólagos, mindenkitől való függetlenségét, mintha a lengyeleknek elegük lenne a társadalom és a politikai élet megosztottságából, a nemzeti kontra globalista szembenállásból, amit a hagyomány és a modernitás, a vidék és a város, a vallás és az ateizmus ellentétpárjaként is képesek kifejezni.

Se nem bal, se nem jobb, mondta magáról idehaza a Momentum, amikor az is modernista, a múltat meghaladni akaró, független erőként aposztrofálta magát mindjárt az olimpiával kapcsolatos színre lépése után. Na igen, de ki finanszírozza a Momentumot? – kérdezték egymástól a magyarok, és most Lengyelországban sem látja pontosan senki, miből és hogyan működik a Wiosna. Vagyis az új párt, amelynek a neve Tavaszt jelent, nyilván ezzel is a társadalmi, politikai újjáéledés reményét akarja sugallni Robert Biedroń, aki tavaly indított civil mozgalmát avatta párttá a napokban. A Tavasz név persze utal a májusi EP-választásra is, ám nemcsak ott, hanem az őszi, parlamenti voksoláson is sikeres akar lenni a Wiosna.

A negyvenkét éves Robert Biedroń előbb a szociáldemokratáknál, majd a Demokratikus Baloldali Szövetségnél (SLD) politizált, végül Janusz Palikot egykori pártjából jutott be a Szejmbe. Ez az antiklerikális, drogliberalizációt követelő alakulat a mi Kétfarkú kutyánk lengyel lenyomata volt. Megállás nélkül provokálta a választókat. Azt híresztelte például, hogy Lech Kaczyński államfő gépét ikertestvére, a PiS-t vezető Jarosław robbantatta fel Szmolenszk felett 2010-ben…

Robert Biedroń 2018 novemberéig, az utolsó helyhatósági választásig Slupsk város polgármestere volt. Az első homoszexuális polgármester Lengyelországban! A politológus végzettségű férfi maga dicsekedett ezzel, meg azzal is, hogy ő volt az első képviselő a Szejmben, aki nyilvánosságra hozta homoszexuális vonzalmait. De miért is ne tette volna, amikor a homofóbia elleni küzdelem élharcosaként ismert a neve országszerte. Szívesen fényképezteti magát partnerével, a 39 éves Krzysztof Śmiszek ügyvéddel, aki neves genderista, és ebben a szellemben tart előadásokat nemcsak lengyel, de kanadai és amerikai egyetemeken is. Biedroń örömmel mutatkozik Anna Grodzkával is, aki a lengyel parlament első transznemű képviselőjeként vonult be a politikatörténetbe. A klinikai pszichológus és egykori családapa Bangkokban operáltatta át magát. A lengyelországi LMBT-kampányok neves frontharcosa, iskolai felvilágosító akciók szervezője, sőt, Biedrońnal együtt már Oroszországban is tüntetett a homoszexuális gyerekek jogaiért.

Ezek az emberek számos civil szervezet alapítói és tagjai. Anna Grodzka már az LMBT-csoportok üzleti fórumának alapítványát is tető alá hozta, ami nemcsak azt jelenti, hogy kezd kialakulni a pénzügyi, illetve üzleti szervezettség és protekcionizmus az LMBT-kultúrában, de azt is, hogy az efféle lengyelországi csoportok a KOD nevű nagy, ellenzéki ernyőszervezet mellett más csatornákon keresztül is folyamatosan támogatásokhoz juthatnak. A KOD-ot (Demokráciavédelmi Bizottság) 2016-ban – magyar pénzben számolva – tizenegymilliárd forinttal segítette Soros György és hálózata.

A Wiosna győzni jött. Egy értelmiségi szerelmespár vezeti, és olyan célokat tűz maga elé például, hogy 2035-re bezárja az összes lengyel szénbányát. Nagy vállalás és komoly üzenet, még ha lehet is a lépésnek környezetvédelmi oka. Mert amióta Katowicében a kommunista rend­őrség Motorizált Tartalék (ZOMO) nevű alakulata belelőtt a tüntető bányászokba 1981 decemberében, és kilenc halott, valamint huszonhárom sebesült maradt a szürke havon, azóta a bányász és a bánya nemcsak a becsületes munka, de az ellenállás egyik legfontosabb nemzeti szimbóluma is a lengyeleknél. A totális privatizáció, a mindenfajta állami támogatás eltörlése és a piaci alapú egészségügyi reform már csak hab a Wiosna ígéreteinek tortáján…

No de ha már hab, jöjjön rá a cseresznye is! A lengyelek – a magyaroktól kölcsönzött családpolitikai modellek alapján – végre feltornázták a születési rátájukat 1,3-ról 1,5-re, Robert Biedroń azzal válaszolna erre, hogy semmiféle feltételhez sem kötné az abortuszt a magzat tizenkét hetes koráig. Hát nem furcsa? Légmentesen illeszkedik ez New York állam nemrég született új abortuszliberalizációjához. Mintha ezt is már központilag irányítaná a globalista elit, akárcsak a civil mozgalmak létrehozását, majd hirtelen párttá alakulását.

De mindig van valami bökkenő. Nálunk a két százalék körül mért Momentumnak föl kellett adnia álfüggetlenségét, és nyíltan beilleszkedni a tarka, kormányellenes szövetségbe… Különben eltűnik. A Wiosnát tíz százalékon mérik ugyan a lengyeleknél, kiderült viszont, hogy nem a kormányzó PiS-től, hanem az ellenzéki pártoktól hozott el szavazókat. A vadliberálisokat, persze. Úgyhogy, itt a tavasz!