Hirdetés

„MAI! Egy barátom járt így, én nem megyek Balatonra inkább… 2 db hamburger, 1 sültkrumpli, 3 dl sör, 5 dl limonádé 10.696 Ft. Népszerűsítsük a belföldi turizmust, mi?” – szól a Facebookon júliusban terjedni kezdő bejegyzés szövege, és a mellékelt képen szereplő nyugtán első pillantásra valóban a felsorolt tételek szerepelnek.

Ha viszont jobban megnézzük a fotót, akkor a végösszeg alatt azt is olvashatjuk, hogy „szobahitel”, sőt a szállodai szoba száma is fel van tüntetve. Egy gyors internetes kereséssel pedig az is kiderül, hogy a nyugtán szereplő cég egy siófoki, négy- és ötcsillagos szolgáltatást is nyújtó hotelt üzemeltet, az elfogyasztott belga sör két és fél decis üvegenként egy átlagos élelmiszerboltban is ötszáz-hatszáz forintba kerül, azt pedig csak feltételezzük, hogy a jó háromezer forintért felszámolt marhaburger is jóval kiadósabb és jobb minőségű húsból készült, mint a gyorséttermek néhány száz forintos ajánlata, amiből kettő is kevés, hogy egy felnőtt ember jóllakjon vele.

Természetesen tíz-tizenegyezer forint egy átlagfizetéshez képest nem kevés két ember hamburgeres-sörös-limonádés ebédjéért. Ám ha tudjuk, hogy ezt a felszolgálási díjat (vagyis lényegében a borravalót) is tartalmazó összeget Siófokon, főszezonban, egy négycsillagos szállodában fizették ki, akkor azért máris másként hangzik a dolog.

A Facebook azonban nem az alapos tájékozódásról szól. Itt az ember általában csak rápillant a bejegyzésre, egy másodperc alatt véleményt alkot, majd tovább is lép. Esetleg, ha valamivel nagyon egyetért vagy nagyon felbosszantják, meg is osztja a posztot a saját ismerőseinek – mint tették azt az említett kép és szöveg esetében nagyjából tízezren. Most képzeljük el, ha ennek a tízezer Facebook-felhasználónak fejenként csak húsz ismerőse olvassa és hiszi el a hazugságot, hány embert sikerült becsapni egyetlen csúsztatással…

Korábban írtuk

Ennél is nagyobb karriert futott be az a kép, amely szerint egy sima lángos ezer, egy sajtos-tejfölös ezerhatszáz, egy sonkával töltött ezernyolcszáz forintba kerül a Balatonnál. Nos, a valóság az, hogy a fotó, amivel ezt az árlistát akarták alátámasztani, évekkel ezelőtt a Hungaroring környékén készült, ahol egyes szolgáltatók köztudottan igyekeznek nagyot kaszálni a Forma–1-es hétvégére kilátogató, nagyobbrészt külföldi közönségen – a kép eredetileg éppen egy olyan bulvárlapos cikkben jelent meg, amely a „Hungaroring őrületes árairól” szólt. Ez viszont nem zavarta azokat az ellenzéki propagandaoldalakat, amelyek most simán átvették a hazug Facebook-bejegyzést, ezzel is tovább éltetve az ezerhatszáz forintos balatoni lángos legendáját.

Miután ugyanis a koronavírus-járvány kapcsán minden támadási kísérlete kudarcba fulladt – és a sajtószabadságért való aggódás is teljesen hiteltelen volt az indexes belharc kapcsán –, az ellenzék újabb területet keresett, ahol hibáztathatja, támadhatja a kormányt. Nyár van, a külföldi nyaralásra pedig csak korlátozottan van lehetőség, adta magát témaként a Balaton. Ezzel foglalkozik most az MSZP-től a Jobbikon át a Momentumig valamennyi balliberális párt.

Hogy küzdelmük mennyire őszinte? Nagyjából annyira, mint a két, imént említett Face­book-bejegyzés, vagy mint Gyurcsány Ferenc, aki Tihanyba utazva, a DK-s lakájmédiában jól bemutatható gesztust gyakorolva, maga is aláírta a Momentum „Legyen a Balaton újra mindannyiunké!” című petícióját, majd a vidám kiruccanás csúcspontjaként leült lángosozni néhány, ránézésre 15-20 éves fiatallal. Fekete-Győrék talán azóta is azon gondolkoznak, hogyan csinálta Gyurcsány, hogy már megint ő jött ki jól a kommunikációs csatából, azoknak a fia­taloknak pedig, akik pár Facebook-fotó erejéig együtt lángosozhattak vele, valószínűleg fogalmuk sincs arról – hisz akkor még nem is éltek –, hogy a furcsa, túlmozgásos bácsi altusos balatonőszödi ingatlanszerzése minimum erkölcsileg aggályos volt annak idején.

Az ellenzék borús és ijesztő fantáziavilágában azonban, ahol tíz éve nincs sajtószabadság, tombol a diktatúra és nagyjából évente összeomlik a magyar gazdaság, a morálnak éppen akkora szerepe van, mint az igazságnak.