Kíváncsi vagy az emberi természetre? Felejtsd el Dosztojevszkijt, Csehovot, Adyt és Kosztolányit. Ezek a zsenik naiv úriemberek voltak. Buboréklakók. Éltek a világukban, és hiába figyelték árgus szemmel a portást meg a szomszéd földbirtokos feleségét, még mindig nem tárták fel a mélységeket.

Nos, ha valaki meg akarja ismerni az emberi lélek alját, menjen a Facebookra. Olvasgassa a kommenteket. S ha megtette, egy idő után rájön, hogy az emberi cselekedetek legfőbb hajtóereje az irigység.

Hirdetés

Úgyhogy ha egy régi osztálytársad furamód pökhendi, vagy a szomszéd érthetetlenül ellenséges, akkor az okot ne is keresd, megtaláltad, legfeljebb az lehet a kérdés, hogy mire irigy.

„42 milliárd dolláros vagyona van, de Salma Hayek szerint nem ezért ment hozzá” – ez a címe egy Origón lejött cikknek, mely azt feszegeti, hogy egyesek szerint Salma Hayek csak a pénz miatt ment feleségül a milliárdos François-Henri Pinault-hoz.

Nem tudom. Nem érdekel. Nem rám tartozik. Amik érdekesek számomra, a kommentek. „Hát igen. Ha közmunkás lenne, akkor is hozzáment volna.” „A csókos szájáért, mint Andika Lölőhöz.” „Még hogy a pénzéért? Ez egy nagyon alávaló galád vádaskodás. Ezek a melegszívű, szeretetre éhező hölgyek csak azért kénytelenek milliárdosokhoz férjhez menni, mert önző, jóképű, csóró milliomosok és pláne hajléktalanok folyton visszautasították őket.” „Tisztán látszik, szerelemházasság, de nem a Vajna Timike barátnője?” És így tovább.

Ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, hogy mi akkor a helyes lépés egy milliárdos férfitól, ha nem a házasság egyetlen nővel? Mi az, amibe nem kötnek bele? Mit tegyen, hogy elkerülje a sárdobálást? Házasság több nővel? Szeretőtartás? Vagy gazdagéknál tilos a házasság, ott csak élettársnak szabad lenni?

A cikket olvasva kiderül, tizenöt éve tart a kapcsolatuk, 13 éves a lányuk, de a férfi milliárdos, fuj! Ha nem venné el, az lenne a baj.

Ne fáraszd magad a Bűn és bűnhődéssel. (Amúgy is unalmas.) Olvass kommenteket!

Korábban írtuk