Az egész világ gyászolja Meseország királynéját, II. Erzsébetet, aki hetvenéves uralkodása alatt a nemzetközi média első számú kedvencévé vált, nemkülönben egy éve elhunyt férje, Fülöp herceg, és népes családjának minden tagja, hercegek és hercegnék, itt-ott egy két grófot is beleértve. Emlékezünk a szép szőke hercegnő, Diána tündöklésére és tragikus halálára, majd az afrikai felmenőkkel rendelkező amerikai színésznő hisztériáira és a férjéül vett vörös hajú hercegfiú kiráncigálására a felséges família páratlan jómódjából.

Hirdetés

Emlékezünk a látványos fotókra, ahogy a palota széles erkélyén ott mosolygott és integetett a királyi család. A királynő mindig valami elképesztően szokatlan színű kosztümben volt, ahhoz illő kalappal, a hercegnők és hercegnék csodaszép öltözetben, a felnőtt hercegek pedig olyan színpompás egyenruhákban, hogy minden operettista nyála kicsordult belé.

A világ eközben alaposan megváltozott, Anglia elveszítette önmagát, a legnagyobb városokban ma több bevándorló él, mint angol. Így aztán már csak két dolog maradt a régi Angliából, egyrészt a pocsék sör és a rossz angol konyha, amelynek csúcsterméke a „hal és sült krumpli” névre keresztelt rántott tonhal némi főtt zöldborsóval körítve, hogy még rosszabb legyen. A másik állandó a királyi család rendíthetetlen fényűzése. Amit imádott a világmédia, és a jelek szerint imádta az arcát, karakterét, életvitelét fokozatosan elveszítő angol nép is, nem szólva a távoli gyarmatok lakóiról, akik bizonyára borzasztóan tisztelték II. Erzsébetet, hiszen mindig olyan jól nézett ki az újságok címoldalán.

Meghalt a király(nő), éljen a király! Belépett a történelembe az eddig csak szerencsétlen válásáról ismert Károly herceg, immár III. Károly néven. Sok sikert kívánunk őfelségének, remélhetően ahogy eddig, ezután is jól áll majd rajta a piros-arany egyenruha. Meseország nem maradhat uralkodó nélkül. A trónörökössé előléptetett Vilmos herceg pedig aligha kell hetven évet várjon, hogy 73 éves atyja örökébe lépjen. És mivel Vilmos herceg is gondoskodott utódokról, Meseországnak sokáig nem kell aggódnia a trónutódlást illetően.

Félreértések eloszlatására, ezek voltak a kis dolgok. A nagy dolgok Budán történtek, annak első kerületében, ahol egy időközi önkormányzati választáson a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla több mint 50 százalékkal győzött, aminek köszönhetően az önkormányzatban a jobboldal visszaszerezte többségét. Az eredmény V. Naszályi Márta súlyos veresége. Már el is hangzott, hogy a polgármesternek le kell mondania, bizalmi szavazást kell kérnie a választóktól, meg kell adnia a lehetőséget a kerület lakosainak, hogy eldönthessék, vele folytatják-e, vagy új polgármesterre bízzák képviseletüket.

Látszólag kis dolog egy önkormányzati képviselői helyre kiírt időközi választás, azonban a balliberális fővárosi városvezetés azon fenn az ernyő, nincsen kas gyakorlata, hogy szövegben erősek, de közben nem csinálnak semmit, és ez a jobbik eset, mert a biciklisávok és a Blaha Lujza téri végtelen idejű tereprendezés a budapestiek minden reményét eloszlatták, átrendezte a fővárosban a politikai viszonyokat. Miközben a modern civilizáció legsúlyosabb válságát éli, Magyarországon a mese a világmédia minden igyekezete ellenére sem volt képes tartósan felülírni a valóságot. Ez azért nagy dolog, mert mindnyájunk összefogására szükség lesz, hogy túléljük az előttünk álló időszakot.

Korábban írtuk