A baloldal hónapok óta oltásellenes kampányt folytat annak érdekében, hogy elbizonytalanítsa a magyar embereket egyes vakcinákkal kapcsolatban. Egyértelmű az ellenzéknek az a célja, hogy Magyarország minél lassabban és komolyabb áldozatok árán kerüljön ki a pandémiából. Ezáltal pedig a baloldal fel tudja mutatni, hogy a kormány nem kezelte megfelelően a válsághelyzetet.

Hirdetés

Az ellenzék már a koronavírus-járvány kezdetén megpróbálta megnehezíteni a kormány munkáját. Tavaly nem járult hozzá az országos veszélyhelyzet kihirdetéséhez, vagyis ahhoz, hogy a kormány rendkívüli intézkedéseket hozzon egy rendkívüli időszakban. Ráadásul nemcsak hogy nem nyújtott segítő kezet, nemzetközi nyomás alá helyezte a kabinetet a külföld részéről azt híresztelve, hogy a magyar kormány autoriter eszközöket alkalmaz, és még a demokratikusan választott törvényhozás munkáját is felfüggesztette. Ez ügyben a legemlékezetesebb pillanatokat a CNN műsorvezetője, Christiane Amanpour szolgáltatta, amikor Szijjártó Péter külügyminisztert élőben próbálta számonkérni az Országgyűlés bezárása kapcsán; a liberális újságírónő csak ekkor szembesült azzal, hogy a baloldal vagy annak liberális hold­udvara jelentősen elferdítette a tényeket a magyarországi fejleményeket illetően. További támadásokat intézett hazánk ellen a nyílt társadalom hálózata is, az álcivil politikai aktivistacsoportok ugyanis szabadságjogi kérdést próbáltak fabrikálni a veszélyhelyzetből.

A baloldal célja természetesen mindvégig az volt az elmúlt egy évben, hogy eszközvitává silányítsa a járványkezelést, és az átlagember végül káoszosnak lássa az egész koronavírus elleni védekezést. Ebből kifolyólag a kabinet minden egyes intézkedését megtámadták. Előbb a védekezés eszközeit kevesellték, akkor, amikor még szinte az egész világon hiány volt maszkból, lélegeztetőgépből és más orvosi felszerelésekből. Amikor a kormány beszerezte a szükséges kellékeket, akkor rögtön az volt a baj, hogy miért ennyiért, miért onnan, ahonnan, és miért ennyit. Különböző intézkedéseket követeltek, mint az iskolák bezárását vagy a kórházi ágyak kiürítését. Amikor a kormány megtette ezen lépéseket, akkor már az volt probléma, hogy mindez túl gyorsan/lassan történik, és egyáltalán mi szükség van ezekre a korlátozásokra.

A baloldal ugyanezen szisztéma szerint intézett támadást a vakcinák ellen is. A kormány célja a vakcinabeszerzésekkel nyilvánvalóan az volt, hogy minél több oltóanyag érkezzen hazánkba, aminek köszönhetően ha elegendő ember lesz beoltva, csökken a megbetegedések száma, fokozatosan könnyítő intézkedéseket lehet hozni, és újraindulhat a gazdaság is. A nyugati vakcinagyártók azonban nem tudták garantálni kellő gyorsasággal és megfelelő mennyiségben az oltóanyagokat, ezért a kormány arra kényszerült, hogy más országokból rendeljen szállítmányokat. Míg a kabinet a pragmatizmus jegyében hozta döntéseit, az ellenzék – ahogy mindig – inkább Brüsszel kezébe helyezte volna hazánk sorsát. Ezenfelül pedig a baloldali pártok az oltóanyag beszerzéséből is megpróbáltak külpolitikai kérdést csinálni és egyfajta nyugat-kelet vitát szítani. Sikertelenül.

Annak ellenére, hogy az első vakcinaszállítmányok csak karácsonykor érkeztek meg Magyarországra, a baloldal már tavaly novemberben feljelentette hazánkat az uniós szerveknél az orosz vakcinabeszerzés miatt. A Demokratikus Koalíció továbbá aláírásgyűjtésbe is kezdett annak érdekében, hogy a kormány ne rendeljen és ne használjon orosz és kínai vakcinát. A kínai oltóanyagot pedig egyenesen be akarták tiltani: „Szó sem lehet róla, hogy az EU által nem engedélyezett kínai vakcinával beoltsák a magyarokat!” – írta ki a DK a Facebook-oldalára. Az elbizonytalanító kísérletből természetesen nemcsak a Gyurcsány-párt vette ki a részét, hanem a Momentum is, amely azt követelte, hogy a kormány tagjai a kínai vakcinával oltassák be magukat, Fekete-Győr András pedig azt is kijelentette, hogy ő egyáltalán nem bízik ezekben vakcinákban. Az MSZP mindezen felbuzdulva már azt közölte, hogy a kínai szérumot megvenni pénzkidobás, mivel azzal senki sem akarja majd beoltatni magát. Jakab Péter ezen kijelentéseken is túltett, amikor „emberkísérletnek” minősítette a keleti vakcinákkal való oltakozást, párttársa pedig azzal vádolta meg a kormányt, hogy a magyar emberek életével „orosz rulettet” játszik.

Külön pikantériája mindennek, hogy miközben a baloldal mindent megtett annak érdekében, hogy a magyar emberek elbizonytalanodjanak az oltások hatékonyságát vagy veszélyességét illetően, az ellenzék megkezdte előválasztási kampányát. Ügyet sem vetve a válsághelyzetre. Miközben hazánkat elérte a járvány harmadik hulláma, és a vírus új, lényegesen fertőzőbb variánsai is megjelentek idehaza, a DK lehetséges miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára országjárásba kezdett. Méghozzá a megfelelő védőfelszerelés mellőzésével, aminek eredménye az lett, hogy nemcsak elkapta a koronavírust, hanem ki tudja, pontosan hány és hány embert fertőzhetett meg.

Ne felejtsük el azt se, hogy miközben már látható volt, a járvány újra fel fog erősödni, a baloldal nyitást követelt. Fekete-Győr András és a Momentum felkészültségéről és kormányképességéről sok mindent elmond, hogy február 6-án még „lazítást” követelt a kormánytól, február 7-én arra tett javaslatot, hogy meg kellene nyitni a szabadtéri vendéglátóhelyeket. Majd március 6-án azzal rukkolt elő, hogy ha az ő kezében lenne a kormányrúd, ő már két héttel korábban bejelentette volna a szigorításokat. Aztán persze az egészet letagadták. Kunhalmi Ágnes amikor egy interjúban szembesítették azzal, hogy összevissza beszéltek a nyitás-zárást illetően, nemes egyszerűséggel azt mondta: „Aki akkor arról beszélt, hogy nyitni kellene, azok valójában nem a nyitást szorgalmazták.” Ennek ellenére az ATV stúdiójában a plafon a helyén maradt.

Az ellenzék által vitt kutyakomédia közben a kormány jelentős mennyiségű oltóanyagra tett szert, aminek eredményképp mai állás szerint lakosságarányosan a legtöbb embert az Európai Unió területén Magyarországon oltották be. Ebből pedig az következik, hogy ha a továbbiakban is ilyen számban kapják meg a magyar embereket a védőoltást, akkor rövidesen meg lehet hozni a könnyítő intézkedéseket.

A baloldal természetesen most már azt állítja magáról, hogy ő mindig is oltáspárti volt, csak némi szkepszissel viseltetett az orosz és a kínai vakcinák iránt. Sőt, kikérik maguknak, hogy valaha is az oltás ellen hergelték volna a magyar embereket. Fű alatt természetesen szépen lassan valamennyi politikusuk beoltatja magát. Hamarosan azonban vége lesz a járványnak. Akkor pedig majd számot kell tudniuk adni arról, hogy az elmúlt egy évben hogyan és milyen szándékok mentén politizáltak. Akkor pedig világossá fog válni, hogy ki melyik oldalon állt. Ki segítette, és ki volt, aki csak gátolta a koronavírus elleni védekezést.

A szerző az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Korábban írtuk