Hirdetés

A Pentagon rendkívüli sajtótájékoztatóján levetítettek egy kisfilmet.

– Az alábbi felvételeken a legmodernebb hadi eszközökről készült bemutatót tekinthetik meg. Íme, itt öngyilkos drónok láthatók, amelyek a célra zuhanva felrobbannak, elpusztítva önmagukat is az ellenséggel együtt. Az utóbbi időben több harctéren is bevetették ezeket a sajátos kiképzést igénylő fegyvereket. Ukrajnában, a Közel-Keleten is van rá igény, sőt terroristák is erősen érdeklődnek iránta.

– Vizsgálták annak okát, hogy mivel veszik rá a drónokat az ilyen magatartásra? Megfigyeltek-e náluk depressziót vagy szuicid hajlamokat?

– Ez esetben az öngyilkos csak egy kifejezés, arra utal…

– Önnek csak egy kifejezés, de vajon megkérdezték-e őket arról, hogy részt kívánnak-e venni ezekben a bevetésekben? És ha ezeket az önmegsemmisítéseket nem maguk a drónok irányítják, akkor nem inkább eutanáziát kellene mondanunk? Mi, drónvédő aktivisták elfogadhatatlannak tartjuk, hogy így bánjanak velük pusztán azért, mert nem képesek ellátni a saját érdekvédelmüket. Miképpen az állatok vagy a klíma sem, amiket nekünk kell megvédelmeznünk az emberi túlkapásoktól.

– Nincsen szükségük a drónoknak az önök támogatására.

– Mi pedig azt valljuk, nincs jogunk elvárni a drónoktól az önfeláldozás ilyen mértékét.

– Egy drón esetében értelmezhetetlen az önfeláldozás, ugyanis…

– Akkor miért hívják öngyilkosnak? Ez tudatos cselekvést sejtet, és akkor felmerül, vajon felelősségre vonhatók-e? Tekinthetünk-e egy öngyilkos drónt a sikeres bevetés után hősi halottnak? Van-e rendfokozata, előléptethető-e posztumusz? Elnevezhetnek-e róla utcát vagy katonai alegységet? Példamutató a magatartása, esetleg áldozatnak számít, vagy éppen ellenkezőleg? A neve elején lévő dr utalhat tudományos képzettségre?

– Meg fogjuk vizsgálni a felvetéseket, és ha úgy ítéljük meg, hogy az aggodalmak valósak, drónok helyett pilótákat fogunk használni ezekben az akciókban. Akkor a mi lelkiismeretünk is tiszta lesz, és önök is megnyugodhatnak.

Korábban írtuk