Miközben keleti szomszédunknál alig követhetően zakatol a történelem, érdemes a hosszabb távú folyamatokra és azok alakítóira is odafigyelnünk. Nyugati szomszédunk, Ausztria változásaira például, ahol az Osztrák Szabadságpárt (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) az elmúlt három év során megduplázta a támogatottságát, és jelenleg stabilan vezet a Néppárt és a szociáldemokraták előtt.

Hirdetés

A siker nem kis részben a Szabadságpártot vezető Herbert Kicklnek köszönhető, akinek van bátorsága nyíltan vállalni a hivatalos uniós állásponttól eltérő nézeteit az ukrajnai háborúval, a migránskérdéssel és az LMBTQ-mozgalommal kapcsolatban is.

A Szabadságpárt jelszava Österreich normal, vagyis Normális Ausztriát!, és pontosan azt értik alatta, mint mi a hazai normalitás alatt: hogy egy ország vezetésének nem ideológiákhoz kell igazodnia, hanem a józan észhez és a lakosság akaratához. Az FPÖ elnöke 2021 júniusa óta a munkáscsaládból származó Herbert Kickl, aki a párt támogatottságát olyan magasságokba emelte, amelyekben a legendás Jörg Haider legjobb évében sem járt.

Kickl, aki Kurz kancellár kormányában az FPÖ képviseletében másfél évig belügyminiszter is volt, számos kérdésben a kezdetektől a Fideszéhez nagyon hasonló álláspontot képvisel. Ilyen a munkajövedelem fontosságának hangsúlyozása, a korlátlan migráció ellenzése, valamint annak kijelentése, hogy az ukrajnai háború kitöréséért a Nyugat is felelős, és a szankciókat fel kellene oldani.

A nyugat-európai sajtó Kicklt folyamatosan a szélsőjobbal való együttműködéssel vádolja, vagy éppen őt magát nevezik szélsőjobboldalinak. A jól beszélő, karizmatikus politikust azonban mindez a legkevésbé sem zavarja. Az uniós migrációs politikával szemben a pártjával nem átallotta megindítani a Festung Österreich – Ausztria-erőd plakátkampányt, egyértelművé téve, hogy hatalomra kerülve a bevándorláspolitikában készek gyökeres fordulatot végrehajtani. Minderre egy év múlva, a következő választások után akár sor is kerülhet.

Korábban írtuk