Egy hírt olvasok az újságban – jó, nem újság, de a netes tartalmat képtelen vagyok nem újságként felfogni, számomra az, hogy „újságban olvastam” ma is úgy az igazi, ahogy azt Vadnay László alkalmazta a Hacsek és Sajóban –, és elgondolkodom.

Tudja a tisztelt olvasó, hogy milyen, amikor valami nagyot akar mondani az ember valamire, és azt mondja, hogy ötven év? Mondjuk ötvenéves a régi telefonod, ötven éve nem láttad a barátodat és így tovább. Ezek egyfajta fordulatok, mint például az „ezer éve” is.

Hirdetés

De van, amikor az ötven az tényleg ötven, nem csak „nagyon sok”.

„Szexuális zaklatással, szexuális erőszakkal és érzelmi sérelem szándékos okozásával vádolja egy nő Steven Tylert, az Aerosmith frontemberét. Julia Holcomb azt állítja, hogy Tyler »kényszerítette és meggyőzte« őt arról, hogy »romantikus szerelmi viszonyuk van«. Tyler a kereset szerint elvitte Holcombot a szállodai szobájába, ahol beszélgettek, majd »különböző szexuális bűncselekményeket hajtott végre«, majd másnap reggel taxival hazaküldte a lányt. […] 1973 és 1976 között három éven át volt viszonya a rocksztárral.”

Na, például itt az ötven évvel ezelőtt az tényleg 1973-at jelent.

Le merem fogadni, hogy ’73-ban ez a nő volt a barátnői között a legnagyobb sztár, és együtt nevették ki azokat a fiúkat és lányokat, akik 16 évesen még fejletlenek voltak, szüzek és mondjuk a tanulással voltak elfoglalva. Aztán most rájött, hogy őt megrontották. Vagyis dehogy. Csak most mással tud a barátnői között a legnagyobb sztár lenni. Akkor a promiszkuitással, most az irrealitásig kitolt metoo-val.

„Tyler a kereset szerint elvitte Holcombot a szállodai szobájába, ahol beszélgettek, majd »különböző szexuális bűncselekményeket hajtott végre«, majd másnap reggel taxival hazaküldte a lányt.” Ez pont úgy hangzik, mintha valami mélyen hívő prűd nő beszélne nyelves csókról 1893-ban.

Hát igen, ötven év, az tényleg sok. Ennyi idő alatt a világ a feje tetejére állt.

Korábban írtuk