Rég olvastam Magyar Narancsot. Minek? Ép lelkű ember nem turkál az út szélén a kutyapiszokban, és nem tapasztja fülét a szomszéd ajtajára csak azért, mert tudja, hogy esténként egymást gyalázzák. Van elég ocsmányság, nem kell még Magyar Narancs is.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

De most eszembe jutott. Mit fröcsöghetnek vajh? – bambultam a kávé fölött. – Mibe rúghatnak épp? Mit védenek, és mely értékbe törlik a cipőjük?

Nos, az óvodai nemzeti nevelésbe.

„Csakhogy nem minden óvodásnak ugyanaz a nemzeti identitása és vallása. Lehet, hogy egy országban élnek, lehet, hogy még ugyanannak az országnak az állampolgárai is, de attól még a franc tudja, hogy a szívük hova húz.” (Valami Szél Dávid firkálta, nem tudom, ki ő.)

Kedves Dávid! Egy háromévesnek sehova nem húz a szíve. Nincs identitása. Sem muszlim LMBTQ-aktivistának, sem vegán unitáriusnak nem vallja magát. Tiszta lap. Ezért kell megcsípni, és elkezdeni a nemzeti nevelést. Érted? Hát persze. Pont azért zavar.

Ez az anyaság dolog nagyon piszkálja a csőrét a libsi léleknek. Egy másik portálon arról megy a vita, hogy a férj nem keres elég pénzt, és a nőnek az egyéves gyerek mellől vissza kellett mennie dolgozni. És sok ember szerint ez normális, ne sírjon a nő, másutt három hónapig lehet otthon az anya, nem három évig, mint Magyarországon. Atyaég! A három hónap a családok megerőszakolása. És a nyomorék libsinek az a szabadság, hogy három hónaposan kötelezően elszakítják a nőt a gyerekétől.

Van egy réteg, ki az anyaságot holmi pióca életmódnak véli. Három hónapos gyereknek még foga sincs, csak tejet vagy tápszert kaphat. Nagyon pici még. Elmondom, mennyire. Az embergyerek a többi főemlőshöz viszonyítva koraszülötten jön a világra, sok mindene fejletlen. A csimpánz és gorilla újszülött kifejlettsége körülbelül három-négy hónapos csecsemőnek felel meg. Akkor éri el az embergyerek a gorilla újszülöttet. Ez azért van, mert két lábra álltunk, vagyis szűkült a medence, és anyagcsereszempontból sem tartható fenn tovább a terhesség, plusz nagy az okos fejünk.

Már akié, ugyebár.