Van egy hit, hogy az ember egykoron más volt. Nem olyan, mint ma. Jobb, nemesebb, tisztább, és így tovább. Ez volt az úgynevezett „aranykor”. Aztán van egy másikfajta hit, hogy az ember egyszer majd, a jövőben más lesz. Eltörlik a pénzt, mindenki annyit vesz el a közösből, amennyire szüksége van, és így tovább. Ez a tradicionalista és a haladó utópia két véglete.

Nos, mindkettő baromság. Mindkettő pusztán csak az emberi természettel nem számol.

Hirdetés

Az emberi természet ugyanis változatlan, ahogy a DNS meg a sejtfal is. S amikor azt halljuk, hogy bezzeg száz éve így és így viselkedtek az emberek, annak annyi az oka, hogy azokat az embereket másként nevelték. Azért nem kellett bezárni vidéken a kaput, mert a gyerek születésétől olyan közegben élt, amely tudta, hogy a legkisebb elhajlásért is megtorlás jár. Épp ezért fel sem merült benne. De ha a száz évvel ezelőtti parasztembert, akinek kézfogás volt a szerződés, betennénk a mai Facebook világába, két hét múlva bazmegolva oktatná ki a nála húsz évvel idősebb tanárát.

Szóval a nevelés. Richard Dawkinstól elvették az év humanistája címet. Nem vicc. A szkeptikus ateista híresség próbált ragaszkodni ahhoz, hogy kétkedni kell, meg a tudományt elfogadni. Hiba. Nem tudta, hogy ezt csak addig lehet, míg az „ellenoldal” ellen használjuk. Ma legalábbis. Tucatjával olvasni, hogy a régi világban szocializálódott régi vágású haladók nem illenek az új világrendbe.

„Nem szeretnék lemaradni Hank Azaria mögött, ezért bocsánatot szeretnék kérni a Monty Python nevében, amiért viccet csináltunk a fehér brit emberekből. Elnézést mindenkitől, akit megsértettünk volna” – mondta John Cleese, miután értesült róla, hogy minden indiaitól bocsánatot kért Hank Azaria színész, mert fehér létére egy indiai származású üzlettulajdonos, Apu hangját adta a Simpson család című animációs sorozatban.

Ez is jó: „Az Amerikai Ateisták alelnöke, Allison Gill – egyébként egy transznő – is kritizálta Dawkins üzenetét.” Az ateistáknak van elnökük. Értjük, tehát ott is van egy pápa. Vajon ki is átkozhat?

Korábban írtuk