„Ilyen és olyan származású.” Ezt az utóbbi években (évtizedekben) rengetegszer hallom. X. Y. Z. ilyen és olyan hátterű, gyökerű, identitású, magát valló, magát tartó.

Megvallom őszintén, idegesít. X. Y. Z. angol, orosz, magyar, finn, cigány, kínai, fekete, ír, protestáns, muszlim vagy homokos. Nem „hátterű”. Ma pánikszerűen távolodunk attól, ami konkrét. Ami kézzelfogható. Ami tény. Ami felvállalása valaminek, ami körülhatárolható.

Hirdetés

„Béla, a 32 éves, magyar, házas férfi Debrecenbe megy.” Ez lenne egy értelmes mondat. „Állítólag egy B-vel kezdődő utónevű, magyar hátterű, magát férfiként definiáló, bonyolult kapcsolatban élő ember megy egy városba.” Ez olyan, mint a szerintem. Ezt is folyton hozzáteszik. Cikkekben, kommentekben, posztokban. Ott virít mindenhol, amikor valaki veszi a bátorságot, és véleményt nyilvánít heherészés meg locsogás helyett. Blablablabla (kijelentő mondat). Szerintem. Holott egyértelmű, hogy ha mondja valaki, az őszerinte van. Piszkosul zavar. „Az ukránok talán áttörték az oroszok első vonalát, és talán fel is szabadítottak néhány Herszon megyei települést.” (444.hu)

Mi folyik itt? Ez ma a korszellem? Küzdelem a tények ellen? Madách a Tragédiában erről elfeledkezett. Persze ő nem láthatta azt a kort, bármekkora zseni volt, melyben azt sem tudják eldönteni, hogy valaki férfi-e vagy nő. „A Kárpátalját határoló Északkeleti-Kárpátok az ország egyetlen magashegysége, aminek a medencére tekintő lábánál történelmi magyar városok sorakoznak: Ungvár (Uzshorod), Munkács (Mukacseve), Huszt. Az Alföld északkeleti részén fekvő Beregszászon (Berehove) magyar nyelvű főiskola is működik. A magyaroknak nem kedvez az ország általános gazdasági helyzete, ráadásul Kárpátalja az elmaradottabb területek közé tartozik.” Ez olvasható az új magyar földrajzkönyvben, és az ukrán külügy tiltakozott. Miért? Ezek tények!

Ez a „szerintem” egy esetben jogos. Ha valaki tanácsot kér tőled. Oda tegyünk. Ha elrontja az életét, mert követi a mi tanácsunkat, a felelősség az övé. Legalábbis szerintem.

Korábban írtuk