Hirdetés

– Tudományos elmélkedések című beszélgetésünk mai témájához az apropót egy újsághír adta: „Kutatók szerint emberi tevékenység eredménye a most tapasztalt szibériai hőség.” Vendégünkkel ezt a témát járjuk körbe. Mielőtt megkérdezném a véleményét, még néhány, az előbbihez hasonló adattal szembesíteném.

Úgy tűnik, szintén az emberi tevékenység okozza a klímaváltozást, a gleccserek olvadását és így a tengerszint emelkedését, az óceáni áramlatok eltérülését. A szmogot, amely számtalan helyen mérgezi az ott lakókat, rombolja egészségüket. Seregnyi állatfaj kihalása – életterük elvételével, vadászatukkal – megint csak az ember számlájára írható.

A meghívott szakértő elmélyülten bólogatott, de aztán vitába szállt a műsorvezetővel.

– Emberi tevékenység eredménye a Colosseum, a Szent Péter-bazilika, a Mona Lisa, a városok, a védőoltások, az operák, a táncok. A nyomda, a számítógép, a részecskegyorsító, de a kerék, a futball, sőt a bécsi szelet sült krumplival is. A világ törvényeinek megértése, a gének felfedezése, a közlekedés forradalmasítása. Hajózás, vasút, autó, repülőgép, mind az emberi tevékenység eredménye. – Kortyolt az előtte lévő vízből, mielőtt kimondta a szentenciát: – Az ember tevékeny lény. A rigói tevékenység úgyszólván észrevétlen marad, a lajháriról vagy a neptunusziról nem is szólva.

Korábban írtuk

– Azért ne essünk már hasra ennyire az ember előtt – tiltakozott a műsorvezető. – Hiszen emberi tevékenység eredményei a háborúk; az atombomba és a taposóakna, a Szomszédok teleregény és a Momentum Mozgalom. A rabszolgaság és a kommunizmus. – Hirtelen elhallgatott. – Bocsánat, az adásrendező jelez, hallgassunk meg egy betelefonálót.

Érces, messze zengő hang töltötte be a stúdiót: 

– Embert teremtettem a saját képmásomra, hogy értse és uralja a világot. Megvan rá a képessége, hogy jobbá tegye, és arra is, hogy elrontsa. Csak ennyit akartam mondani.