Hirdetés

A demokratikus agytröszt szokásos ülését tartotta. Az elnököt videóhívással kapcsolták; éppen az ovális iroda karosszékében szundikált. A tanácskozás kezdetekor az erre betanított papagáj hangos rikácsolással ébresztette.

– Well, minden all right, ha végeztek, a titkárom közli majd, mit mondtam.

Kezet fogott a gemkapocstartóval, két barna dossziéval, J. F. Kennedy portréjával, majd újra elaludt. Ezután a német kancellár következett, aki a stabil és egységes kormányról, a választási ígéretek betartásáról és a klímabarát szénerőművek zéró kibocsátásáról tartott lelkesítő hangú előadást Wir haben das geschaffen címmel.

Miután kiheverték Scholz izgalmas beszédét, Donáth Anna bemutatta az agytrösztnek a magyar fiatalokat képviselő Lilit, aki felvilágosította hallgatóságát, miben látja ő és a vele egy húron pendülők az ifjúság jövőjét és kibontakozását:

Korábban írtuk

– K…b…tt k…a, s…, k…, f…, k…! K… p…a, k… g…! F…? K…a, k…b…tt, s…, f…, k…!

A moderátor megköszönte az értékes hozzászólást. Ezt követően a sokszínűség jegyében felkérték az elnyomottak, hátrányból indulók esélyegyenlőségét garantáló határozat alapján meghívott vendéget, hogy a csökkent értelmű ellenszenvek kvótájának birtokában ossza meg gondolatait.

– Köszönöm a lehetőséget…

– Nem, Verhofstadt úr, kivételesen nem ön. Külügyminiszter asszony?

– Én nem a női kvóta miatt vagyok itt? – kérdezte Annalena.

– Ezt adták be magának? Ez fedősztori, mert az igazit nem értené. Nos, miként vélekedik a közép-európai országok demokratikus berendezkedéséről?

– Ha Iránt érti ezalatt, hát nem jól, úgy értesültem, hogy a luhanszki régió Tallinn nevű városa a NATO-csatlakozás óta a Kaszpi-tengerre vezényelte a Hamász gyalogosait.

– Félreértett, a sajtószabadság helyzetére céloztam, amelyik Magyarországon nincsen, de Lengyelországban már alakul. Igaz? Kérdezem Donald T. barátunkat, sikerült-e már demokratikussá edukálni verőlegényeivel a közszolgálatot?

– Donald T.? – riadt fel az elnök a videókonferencia hangjaira. – Átaludtam megint egy évet?