Az Európai Parlament soron következő ülésén ismét a magyarországi helyzetről tárgyaltak. A sajtó-, szólás-, vallás-, gyülekezési, bevándorlási és kivándorlási szabadság súlyos megsértései, a hatalom antidemokratikus törekvései kerültek terítékre. Közben valaki beolvasott egy hírt, miszerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kivégeztette minisztereit, néhány rokonát, és megölette a féltestvérét. „Ez minket nem érdekel, Korea nem tagja az EU-nak, a mi értékrendünknek a fő veszélyt a jobboldali populista magyar kormány jelenti”, szólt röviden a témát előterjesztő zöld (jelenleg inkább paprikavörös) képviselő asszony. „Folytassuk a munkát!”


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az amerikai kongresszus külön létrehozott egy bizottságot az aggasztó magyarországi helyzet megvitatására, több demokrata párti szenátor a világbékére leselkedő fő veszélynek a mind diktatórikusabb hajlamú Orbán Viktort nevezte. A szünetben egy hírnök jött kétségbeesetten: „Az észak-koreaiak nagy hatótávolságú rakétákat tesztelnek!” „Piha”, hűtötte le a kedélyeket a szenátor. „Majd szentelünk annak is figyelmet, egyelőre aggasztóbb dolgokról tárgyalunk.”

A NATO soros értekezletén néhány tagállam aggodalmainak adott hangot a budapesti hírek hallatán, amelyek arról tanúskodtak, hogy a fideszes kormány lábbal tiporja az emberi jogokat. „Ez bizony komoly veszély!”, bólogatott több európai ország delegáltja. Éppen ekkor jelentették be, hogy Phenjan ismét atomkísérleteket hajtott végre. „Ugyan már, kit érdekel?”, legyintettek a küldöttek, és szórólapokat osztottak szét, amelyeken a nemzeti konzultáció kérdései szerepeltek. „Hűha! Ez nagyon durva! Ez már több a soknál!”, efféle megjegyzésekkel kísérték.

Térjünk vissza Brüsszelbe. Egy musz­lim takarító szalad be ijedten a hírrel: „Éppen most lőttek ki Phenjanból egy atomtöltetű rakétát, ami Európa felé tart.” „Apropó, atombomba”, csillan fel erre a képviselők szeme. „Most ledobjuk Orbánékra a 7-es cikkelyt! Nem fognak többé kukoricázni az emberi jogokkal.”