Fotó: ShutterStock/Truba7113
Hirdetés

Mun televíziós sajtótájékoztatóján kijelentette: üdvözli a Biden-kormányzat Észak-Koreával kapcsolatos politikai irányvonalát, amelyet elmondása szerint a Dél-Koreával folytatott egyeztetéseket követően véglegesítettek. A dél-koreai elnök szerint az irányvonal célja, hogy elérjék „a teljes nukleáris leszerelést a Koreai-félszigeten, diplomáciai úton, rugalmas, fokozatos és gyakorlati megközelítéssel”.

A dél-koreai elnök május 21-én először találkozik egy csúcstalálkozó keretében az amerikai elnökkel. Mun közölte: célja a kétoldalú katonai szövetség és annak megerősítése, hogy még jobban összehangolják az Észak-Koreával kapcsolatos politikai irányvonalat, illetve felélesszék a párbeszédet Washington és Phenjan, valamint Szöul és Phenjan között.

Mun – akinek jövő májusban jár le elnöki megbízatása – közölte: elnökségének utolsó évében arra fog összpontosítani, hogy megpróbáljon tartós békét kialakítani a Koreai-félszigeten.

A Biden-kormányzat nem közölt részleteket az észak-koreai politikáját illetően. Kormányzati tisztségviselők mindazonáltal jelezték: céljuk egy olyan folyamat kialakítása, amelynek keretében Észak-Korea fokozatosan számolná fel nukleáris arzenálját, amit az annak megfelelő intézkedések – köztük a szankciókon való enyhítés – követnének.

Korábban írtuk

Egyes szakértők azonban ellenzik a fokozatos nukleáris leszerelés ötletét, mivel szerintük Észak-Korea kisiklathatja a tárgyalásokat, miközben továbbra is megtarthatja nukleáris arzenálja nagy részét, akár azután is, hogy a vele szemben bevezetett legsúlyosabb szankciók nagy részét feloldották.

Az észak-koreai külügyminisztérium a múlt héten bírálta Bident amiatt, hogy az amerikai kongresszushoz intézett beszédében komoly biztonsági fenyegetésnek nevezte az észak-koreai nukleáris programot.

A dél-koreai elnök mindazonáltal úgy vélekedett: nem biztos, hogy Phenjan visszautasítja a párbeszédet a Biden-kormányzattal.

Kim Dzsong Un még januárban úgy fogalmazott: az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok sorsa attól függ, hogy Washington felhagy-e „ellenséges politikájával” Phenjannal szemben. Észak-Korea régóta követeli az Egyesült Államoktól, hogy oldja fel a szankciókat, és nyújtson biztonsági garanciát.

Az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó amerikai-észak-koreai tárgyalások 2019 februárjában rekedtek meg Kim Dzsong Un és Donald Trump hanoi találkozóján, miután Washington nukleáris arzenáljának teljes feladását követelte Észak-Koreától, ugyanakkor nem engedett Phenjan követelésének, hogy cserébe könnyítsen az ellene bevezetett nemzetközi szankciókon.

Észak-Korea később felfüggesztette a kommunikációt Dél-Koreával, és leállította az együttműködési programok nagy részét.