Várhelyi Olivér rámutatott, hogy a tavaly hivatalba lépett Európai Bizottságnak egyértelmű az üzenete: a Nyugat-Balkán prioritás. A térség is Európa része, és folyamatosan a kapcsolatok erősítésén és a régió felzárkóztatásán dolgoznak.

Hirdetés

Az uniós bővítési biztos fontos lépésnek nevezte, hogy megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások Albániával és Észak-Macedóniával, a következő időszak legfontosabb feladatának pedig a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság gazdasági következményeinek felszámolását nevezte. Mint mondta, fontosak az infrastrukturális projektek, valamint a térség nagyobb városainak összekötése.

Boszniáról szólva rámutatott, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdésének előfeltétele az elvárt reformok megvalósítása, és elsősorban a jogállamiság erősítése.

Montenegróban örömének adott hangot, hogy a képviselőház munkájának bojkottja után az új kormány megalakulásával újra visszatért a politikai párbeszéd a parlamentbe. Reményének adott hangot, hogy az új kormány is elkötelezett lesz az ország európai integrációja mellett.

Korábban írtuk

Montenegróval 2012 óta folynak csatlakozási tárgyalások, és már az összes csatlakozási fejezetet megnyitották, Bosznia-Hercegovina pedig 2016 februárjában nyújtotta be uniós csatlakozási kérelmét.