Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

„Készek vagyunk új útra lépni Joe Biden kormányzatával a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd, a kommunikáció és a megértés alapján” – jelentette ki hívei előtt mondott beszédében Maduro.

„Venezuela, a 21. századi, bolivári és forradalmi Venezuela kész új lapot nyitni” a Trump-adminisztrációval való diplomáciai viták után. Az előző amerikai kormányzat számos szankcióval sújtotta Venezuelát, például 2019 óta az ország fő bevételi forrásának számító kőolaj exportjára elrendelt embargóval.

A világ 50 másik országával együtt az Egyesült Államok is elismerte Juan Guaidó ellenzéki politikust, aki 2019. január 23-án ideiglenes államfőnek kiáltotta ki magát, és azzal vádolta meg Nicolás Madurót, hogy csalással nyerte meg az ellenzék által bojkottált 2018. évi elnökválasztást.

„Két évvel ezelőtt rajtam volt a sor, hogy erővel és méltósággal lépjek fel, és államfőként megszakítottam a politikai és diplomáciai kapcsolatokat a korabeli amerikai kormánnyal” – mondta a venezuelai elnök,

Korábban írtuk


Nicolás Maduro már a novemberi elnökválasztáson aratott győzelme után üdvözölte Joe Bident, és kijelentette, hogy „kész a párbeszédre és a jó megegyezésre az Egyesült Államok népével és kormányával”.

Az ENSZ szerint 2015 óta több mint 5 millió venezuelai hagyta el országát a súlyos politikai és gazdasági válság elől menekülve, miközben az országban az infláció éves mértéke meghaladja a 4000 százalékot.