Keddi sajtótájékoztatóján a főképviselő elmondta: „ennek azért van jelentősége, mert ez az első alkalom, hogy európai uniós szinten, állami szereplőnek – Oroszországnak – tulajdonítjuk a támadásokat”.

Hirdetés

A kibertámadásra egy órával azelőtt került sor, hogy Oroszország 2022. február 24-én megindította a háborút Ukrajna ellen. „Ez a támadás kommunikációs kieséseket és fennakadásokat okozott több ukrajnai hatóságnál, vállalatnál és felhasználónál, valamint több uniós tagállamot is érintett” – írta sajtóközleményében Borrell.

A főképviselő felhívta a figyelmet: az Ukrajnát célzó kibertámadások, beleértve a kritikus infrastruktúrák elleni támadásokat is, más országokra is átterjedhetnek, és rendszerszintű hatásokat okozhatnak, veszélyeztetve az uniós polgárainak biztonságát.

„Az Európai Unió – partnereivel szorosan együttműködve – további lépéseket fontolgat az ilyen rosszindulatú támadások megakadályozására, és emellett továbbra is összehangolt politikai és anyagi támogatást nyújt Ukrajnának a kiberbiztonság megerősítése érdekében” – olvasható a sajtóközleményben.

Korábban írtuk