A bizottság több olyan orosz ügyre is felhívta a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban elmaradt az ítéletek végrehajtása. Az esetek egyebek között Moldova Dnyeszteren túli régiójában tapasztalt jogsértésekkel, a 2004-es beszláni és a 2002-es moszkvai Dubrovka színházban történt túszdrámák nem megfelelő kezelésével, továbbá Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista megmérgezésével és jogtalan bebörtönzésével kapcsolatosak.

Hirdetés

„Az orosz hatóságoknak meg kell hallgatniuk a bizottság felhívását, eleget kell tenniük a nemzetközi jog szerinti feltétlen kötelezettségeiknek, és ki kell fizetniük a bíróság által kiszabott büntetés teljes összegét a késedelmi kamatokkal együtt – hívta fel a figyelmet az ET döntéshozó testülete.

Jelenleg összesen 2454 orosz ügy van a miniszteri bizottság előtt, amelyek teljes körű végrehajtásra várnak, a kifizetendő büntetések összege mintegy 2,2 milliárd euró.

Tavaly júniusban az orosz parlament megszavazta az EJEB joghatóságának megszűnését az országban. A strasbourgi testület szerint azonban Oroszország a szóban forgó esetekben hozott határozatok idején még tagja volt a törvényszéknek, ezért az ítéleteket kötelessége végrehajtani.

Korábban írtuk