A Mario Draghi vezette kormány sorsa a felsőház csütörtöki szavazásán dől el.

Hirdetés

A szenátus az energiadrágulással érintett családokat és vállalkozásokat segítő csomagról határoz, amit a kormány bizalmi szavazásra bocsátott.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke, Giuseppe Conte korábbi miniszterelnök bejelentette, hogy nem támogatják a kormány intézkedéseit, és a párt szenátorai nem szavazzák meg a csomagot. A döntés az M5S vezetőségének szerda este véget ért ülésén született.

„Mario Draghi ígéretei nem elegendőek, az ország a szakadék szélén áll, határozott váltásra van szükség” – nyilatkozta Giuseppe Conte.

Ha az M5S nem teszi le voksát a kabinet mellett, a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány nehezen tudja folytatni a munkáját. A parlamenti többség ugyan nem szűnik meg, de Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül „nem létezik”.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni mihamarabbi választásokat sürgetett.

„Háború, pandémia, infláció, növekvő szegénység, drága rezsi, drága nyersanyag, energiaválság, élelmiszerkrízis, és a magukat kiválóknak tartók kormánya képtelen cselekedni, hatalmi harcokkal tölti az idejét az egyik vagy a másik párt után futva. Elég volt, irgalom. Mindegyik menjen haza, azonnal választásokat!” – jegyezte be Giorgia Meloni a közösségi oldalán.

Az Öt Csillag Mozgalom a júniusi részleges helyhatósági választásokon felmutatott gyenge eredmény után adott hangot elégedetlenségének.

Június 21-én a párt vezető politikusa, Luigi Di Maio külügyminiszter kilépett a pártból, 62 szenátor és képviselő követte. Önálló frakciót alakítottak Együtt a jövőért néven, aminek következtében az M5S már nem volt a legnagyobb parlamenti erő.

Július 7-én Giuseppe Conte többpontos ultimátumot intézett Mario Draghihoz, a többi között az Ukrajnába induló fegyverszállítmányok, valamint az európai minimálbér leállítását követelve. Utóbbiak teljesítéséhez kötötte a kormányzás folytatását.

Az M5S esetleges kormánybuktatása esetén Mario Draghi – korábbi bejelentései szerint – kész benyújtani lemondását Sergio Mattarella államfőnek. Draghi többször leszögezte, hogy nem akar újabb miniszterelnöki megbízatást vállalni.

A 2018-ban megválasztott római parlament mandátuma jövő tavasszal jár le.

Korábban írtuk