Helyi idő szerint szerda este kiadott közleményében minden alapot nélkülöző republikánus párti színjátéknak nevezte a kongresszusi döntést az eljárás megindításáról. Azt írta, a képviselőházi republikánusok szemmel láthatóan nem az amerikai emberek számára fontos, sürgős kérdések megoldásán dolgoznak. Az elnök a megoldandó feladatok között említi Ukrajna és Izrael támogatását, az amerikai határbiztonság erősítését és gazdasági kérdéseket.

Hirdetés

A képviselőház szerda este a 221 republikánus képviselő egyhangú támogatásával fogadta el az elnök elleni lépést, amire mind a 212 demokrata párti tag nemmel szavazott.

Az impeachment megindíthatóságáról szóló vizsgálatot az előző házelnök, Kevin McCarthy már ősszel kezdeményezte, ám arról a képviselők hivatalosan nem szavaztak, ez már az új republikánus házelnök, Mike Johnson kezdeményezésére történt meg.

A most indult vizsgálat annak a tíz hónapja tartó képviselőházi bizottsági vizsgálatnak a meghosszabbítása, amely arra irányul, hogy Joe Biden Barack Obama alelnökeként követett-e el hivatali visszaélést a családjához érkező milliós külföldi bevételek érdekében. A családtagjaihoz, jórészt fiához, Hunter Bidenhez érkező átutalások egyebek mellett Kínából és Ukrajnából származtak.

Az elnök hivatalból való eltávolításáról szóló eljárásnak, az impeachmentnek a megindíthatósága a most kezdődött vizsgálatnak az eredményétől függ, és arról a felsőháznak kell döntenie.

Korábban írtuk