Az amerikai történelem legidősebb elnöke a kormányzók számára rendezett fehér házi vacsora során ismét bizonyította, hogy szellemi leépülése egyre fokozódik. Biden az Obama akkori elnöktől kapott utasításokra utalva azt mondta:

Hirdetés

„Amikor alelnök voltam, az elnök, az én elnököm azt mondta nekem, hogy azt akarja, hogy megismerjem Hszi Csin-pinget, mert egyértelmű volt, hogy ő lesz Oroszország, Kína feje, és akkoriban problémáink voltak Oroszországgal, és más országokkal is.”

Biden ezután egy hamis állítással folytatta, amelyet már több tucatszor megismételt, azt állítva, hogy 17 000 mérföldet utazott Hszivel az Egyesült Államokban és Kínában. A Washington Post 2022 novemberében „feneketlen Pinokkió” minősítést adott Bidennek, amiért ilyen sokszor elmondja a hazug történetét. Az újság tényellenőrzője, Glenn Kessler csak egyetlen olyan utat talált, amelyen Biden és Hszi együtt utazott, amikor 2021 augusztusában meglátogattak egy középiskolát Peking mellett – ismerteti az oroszhirek.hu.

Biden megismételt egy téves mesét is egy Hszivel folytatott beszélgetésről a tibeti fennsíkon, ahol még soha nem jártak együtt. „Ez az Isten igaza” – mondta korábban a zavarodott elnök arról az állítólagos találkozóról. A szombati fehér házi rendezvényen erről a történetről azt mondta:

„Ezt dokumentálták, és ez a valóság.”

Abraham Lincoln portréja előtt állva Biden úgy hivatkozott a volt elnökre, mint „az emberre, aki itt áll mögöttem.” Amikor elkezdett felolvasni egy híres Lincoln-nyilatkozatot a jegyzeteiből, azt mondta a kormányzóknak:

„Biztos akarok lenni benne, hogy pontosan idézem az idézetet.”

Az idézetet azonban elrontotta.

Korábban írtuk

A 81 éves Biden legutóbbi szellemi botlása több mint két héttel azután történt, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium különleges ügyésze arról számolt be, bár talált bizonyítékot arra, hogy az elnök bűncselekményt követett el, az esküdtszék nem szívesen ítélné el, mert jó szándékú, rossz memóriájú öregembernek tűnik. Az ügyész, Robert Hur szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy Biden szándékosan megtartott és nyilvánosságra hozott titkos dokumentumokat két alelnöki ciklusából.

Biden összehívott egy Fehér Házi sajtótájékoztatót, hogy cáfolja Hur állításait a rossz memóriájáról, de ugyanezen az eseményen tévesen Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnököt azonosította Mexikó vezetőjeként. Ugyanezen a héten korábban a Hamász nevére is nehezen emlékezett, és azt állította, hogy 2021-ben beszélt az évekkel korábban elhunyt francia és német vezetőkkel – emlékeztet cikkében az oroszhirek.hu portál.