Fotó: ShutterStock.com/ID1974
Hirdetés

A tájékoztatás szerint olyan személyekről van szó, akik dacára Ukrajna „brutális inváziójának” továbbra is támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, illetve „az orosz nép kárára gazdagodtak meg, és egyesek közülük magas rangú tisztségekbe juttatták családtagjaikat”. „Mások Oroszország legnagyobb vállalatainak élén állnak és biztosítják a forrásokat Putyin ukrajnai inváziójához” – áll a közleményben.

„Ezeket a személyeket és családtagjaikat elvágjuk az amerikai pénzügyi rendszertől, az Egyesült Államokban lévő vagyonukat zároljuk, tulajdonukkal pedig nem rendelkezhetnek” – tette hozzá a Fehér Ház.

„Szeretnénk, ha ő (Putyin) és környezete is érezné a szorítást” – fogalmazott Jen Psaki fehér házi szóvivő újságíróknak nyilatkozva.

A szankciókkal sújtottak listáján szerepel a többi között Dmitrij Peszkov, valamint Aliser Uszmanov milliárdos, a Kommerszant kiadó tulajdonosa.

Korábban írtuk

Az amerikai kormány 19 orosz oligarcha és azok számos családtagja ellen beutazási korlátozásokat is elrendelt.

Mindemellett a szankciós listára hét orosz szervezet is felkerül, amelyet Washington hamis információk terjesztésével vádol. Ezzel összefüggésben büntetőintézkedéseket rendeltek el 26 további személy ellen is, akik kulcsszerepet játszottak ezekben a szervezetekben az Ukrajna elleni támadást igazolni hivatott hamis híreket terjesztve.

Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt helyi idő szerint kedd este az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében jelentette be, hogy az Egyesült Államok „utánaered” a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak.

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) új forróvonalat létesített az orosz védelmi tárcával „elejét véve ezzel az esetleges tévedéseknek, katonai incidenseknek és a helyzet elmérgesedésének” az ukrajnai hadműveletek térségében – közölte csütörtökön egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva.

Az Egyesült Államok állítása szerint nincsenek amerikai csapatok Ukrajna területén, ugyanakkor a Washington vezette NATO és európai szövetségesei a konfliktus átgyűrűzésétől tartanak. Washington és szövetségesei ezen felül több millió dollár értékben látják el az ukrán hadsereget olyan fegyverekkel, amelyeket aztán az orosz csapatok ellen használ annak ellenére, hogy Moszkva óva intett a külföldi beavatkozástól.

Az amerikai hadsereg egyébként szerdán közölte, hogy elhalasztja egyik Minuteman III típusú interkontinentális ballisztikus rakétájának tervezett tesztindítását. „Megértjük, hogy ebben a feszült helyzetben, mennyire nagy jelentősége van annak, hogy az Egyesült Államok és Oroszország észben tartsa a tévedések kockázatát és lépéseket tegyen e veszélyek csökkentésére” – jelentette ki akkor John Kirby, a Pentagon szóvivője.