Az FDA 95 százalékos hatékonyságúnak minősítette az oltóanyagot. A vakcinát 16 éven felülieknek adhatják be. Az első mintegy 2,9 millió dózissal főleg egészségügyi dolgozókat és idősotthonok lakóit fogják beoltani.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök a bejelentésre reagálva közölte, hogy kevesebb mint 24 órán belül megkezdik az emberek beoltását. „Büszkén mondhatom, biztosítani tudtuk, hogy az oltás minden amerikai számára ingyenes legyen” – tette hozzá.

Az amerikai kormány százmillió adag Pfizer/BioNTech-vakcinát rendelt, ami 50 millió ember számára elegendő mennyiség.

Az FDA szakértői bizottsága csütörtökön adott ki ajánlást az oltóanyag engedélyeztetésére vonatkozóan.

Korábban írtuk

Az FDA kedden már biztonságosnak és hatékonynak minősítette az oltóanyagot. Szerdán az amerikai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcinát már a jövő hét elejétől alkalmaznák a kórházakban és az idősotthonokban.

A Pfizer/BioNTech-vakcinát elsőként az Egyesült Királyságban engedélyeztették, később Bahreinben, Kanadában és Mexikóban is megkapta a hatósági jóváhagyást, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölte, hogy ez az időpont még változhat.

Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig csaknem 15,8 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig meghaladja a 294 ezret.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt bejelentette, hogy elnöksége első száz napjában százmillió amerikai állampolgárt kíván beoltatni a koronavírus ellen.

Mexikóban engedélyezték a Pfizer/BioNTech-vakcinát

A mexikói gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Pfizer és a BioNTech vállalatok koronavírus elleni oltóanyagának vészhelyzeti használatát – jelentette be pénteken Hugo López-Gatell mexikói egészségügyi miniszter-helyettes.

Mexikó a világon negyedikként engedélyezte a Pfizer/BioNTech-vakcinát, amelyből a múlt héten 34,4 millió dózist rendelt.

Az első 250 ezer adag oltóanyagot várhatóan már decemberben kiszállítják, így a helyi hatóságok megkezdhetik az egészségügyi dolgozók beoltását.

A 130,5 millió lakosú Mexikóban az utóbbi 24 órában 12 253 fertőzöttet azonosítottak, így számuk a járvány kitörése óta 1 229 379-re emelkedett. A kórban eddig 113 019-en vesztették életüket. A gyógyultak száma meghaladja a 896 ezret.

Az Egyesült Államok további százmillió dózis Moderna-vakcinát vásárol

Az Egyesült Államok további százmillió dózis koronavírus elleni vakcinát vásárol a Moderna gyógyszeripari cégtől. Ezt a vállalat jelentette be pénteken.

Az amerikai kormány – a tájékoztatás szerint – él opciós lehetőségével és több oltóanyagot vásárol, miután már százmillió adagot korábban beszerzett.

Az új megrendelést 2021 második negyedévében fogják tudni kiszállítani – közölte a Moderna.

Az Egyesült Államoknak a gyógyszeripari céggel kötött megállapodása értelmében még további 300 millió dózis megvásárlására van opciója.

A Moderna-vakcina, illetve a Pfizer/BioNTech-oltóanyag engedélyeztetése is még folyamatban van az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalnál (FDA).

Az Egyesült Államok a járvány által legerősebben sújtott ország a világon. Eddig csaknem 15,8 millió fertőzöttet azonosítottak, az elhunytak száma pedig meghaladja a 294 ezret.

Joe Biden demokrata párti elnökjelölt bejelentette, hogy elnöksége első száz napjában százmillió amerikai állampolgárt kíván beoltatni a koronavírus ellen.