A szolgálat arra reagált, hogy az Egyesült Államokban szerdán kivégezték Lisa Montgomeryt, a szövetségi siralomházban lévő egyetlen nőt, miután az ország legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte Indiana állam bíróságának a kivégzés elhalasztásáról kedden hozott döntését.

Hirdetés

Az uniós szolgálat szóvivője útján kijelentette: az Európai Unió (EU) mélységesen sajnálja, hogy hatvannyolc év elteltével szövetségi szintű halálos ítélet alapján végeztek ki egy nőt az Egyesült Államokban. Az EU határozottan és egyértelműen kiáll a bűncselekmények áldozatai és családtagjai mellett, és szigorú büntetőeljárást kezdeményez a bűnözők ellen, a halálbüntetést azonban összeegyeztethetetlennek tartja az emberi méltósággal és az élethez való joggal. A kivégzés embertelen és megalázó bánásmódot jelent, és nincs bizonyítottan visszatartó hatása. Végrehajtása ellentmond a halálbüntetés globális eltörlését célzó törekvéseknek – húzták alá.

Az Európai Unió határozottan ellenzi a halálbüntetést, és mindent megtesz eltörlése érdekében, ugyanis a hibásan hozott bírósági döntések így visszafordíthatatlanok – tették hozzá.

Lisa Montgomery horrorfilmbe illő gyilkosságot és csecsemőrablást követett el, amiért 2004-ben ítélte halálra a bíróság. Megfojtott egy nyolc hónapos várandós kismamát, kivágta belőle a magzatot, és elrabolta a gyereket, aki túlélte a tragédiát.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés