Fotó: ShutterStock.com/mccv
Hirdetés

A megállapodás úgy szól, hogy az Afganisztánban állomásozó amerikai erők 2021 májusáig teljesen kivonulnak az országból terrorizmusellenes garanciákért cserébe.

Donald Trump leköszönt amerikai elnök hivatali idejének vége felé újabb csapatkivonást rendelt el Afganisztánból, és ennek megfelelően az ottani amerikai erők létszáma a múlt héten 2500-ra csökkent, a legkisebbre 2001 óta, amikor bevonultak. A kormányellenes tálibok azonban az amerikai teljes kivonulás közeledtével nemhogy csökkentenék támadásaik számát, az utóbbi időben egyre intenzívebbek lettek ezek, a nemzetközi közösség pedig azt követeli az afgán kormánytól és a táliboktól, hogy kössenek tűzszüneti megállapodást. A felek képviselői január elején már egyszer találkoztak, és elkezdtek egy tárgyalássorozatot a tűzszünetről és a hatalommegosztásról.

A fehér házi közlemény szerint Sullivan elmondta Hamdulla Mohib afgán nemzetbiztonsági tanácsadónak: a felülvizsgálat során azt nézik majd meg, hogy a tálibok betartották-e vállalásaikat. Nevezetesen: megszakították-e kapcsolataikat a lázadó terrorcsoportokkal, törekszenek-e az erőszakcselekmények számának csökkentésére, valamint a párbeszédre a kabuli kormánnyal és más térségbeli fontos tényezőkkel. Sullivan hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok óriási erőfeszítéseket fog tenni annak érdekében, hogy az afgán kormány és a tálibok tartós békemegállapodást tudjanak kötni, és eljussanak az igazságos politikai rendezésig is.

Korábban írtuk