Az Indiában szent állatnak számító tehenek ellátására szakosodott több mint kétszáz gudzsaráti menhely ötmilliárd rúpia (csaknem 26 milliárd forint) támogatást követel a következő évre az állam kormányzatától. Gudzsarátból származik Narendra Modi indiai miniszterelnök, az országot kormányzó hindu nacionalista Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) vezetője.

Hirdetés

Indiában a lakosság többsége a hindu vallást követi. A menhelyeket egyebek között adományokból tartják fenn. Ezek többnyire olyan szarvasmarhákat fogadnak be, amelyekre a mezőgazdasági termelők már nem tartanak igényt. Az országban ugyanis alapvető problémát jelent az, hogy az emberek tejet, vajat, illetve joghurtot fogyasztanak, de marhahúst nem esznek vallási okokból. A vallási érzületek és a jövedelmezőség konfliktusa miatt a földművesek sorsukra hagyják a hímnemű állatokat és az idősebb, tejet adni már nem képes nőstény szarvasmarhákat, így megszokott jelenségnek számít az, hogy tehenek kószálnak szabadon a nagyvárosokban is. Mindemellett az emberek gyakran látogatják ezeket a menhelyeket, hogy megérintsék a tehenek fejét, ami állítólag szerencsét hoz.

Az IANS szerint csak Gudzsarátban 1500 tehénmenhely működik, amelyekben mintegy 450 ezer tehenet gondoznak. A koronavírus-járvány nyomán azonban az adományok mértéke megcsappant.

Korábban írtuk