Hirdetés

Fasiszta a nemzeti zászló

A transznemű BMX-es sportoló, a férfiként született, de nők között versenyző Chelsea Wolfe, akit nemrégiben az amerikai olimpiai küldöttség póttagjaként kvalifikáltak a tokiói világversenyre, nemrégiben még azt írta a Facebookon: „Az a célom, hogy megnyerjem az olimpiát, és elégethessem az amerikai zászlót a dobogón.” Miután a Fox News előásta és közzétette ezt a kiírást, Wolfe azt mondta, abban az Egyesült Államokkal szemben semmiféle gyűlölet nem fogalmazódott meg, majd különösebb átmenet nélkül áttért arra, miért tartja olyan fontosnak „a fasizmus elleni harcot”, és miért nem fogja engedni, hogy a hazája „fasiszták kezére” jusson.
(Evie Fordham: US Olympic athlete Chelsea Wolfe threatened to burn flag on podium, FOX News, 2021. 06. 21.)

Fotó: shutterstock.com

Nem áll le az agymosás

A méregdrága manhattani leányiskola, a Spence School egy diákját a szülei kivették az intézményből, miután kiderült, érzékenyítés címszava alatt olyan felvételeket mutattak a gyerekeknek, amelyeken egy fekete bőrű komikus fehér nőket csúfol a bőrszínük miatt. Az édesanya, Gabriela Baron szerint a felvételek „nyíltan kigúnyolják, megszégyenítik és kicsúfolják a fehér nőket. Ott ültek a bizonyítványosztón, közben pedig a fehér édesanyákat – akik közül sokan önkénteskednek, adakoznak, telefonálnak, e-maileket írnak, és megtesznek bármit, amire az iskola kéri őket – mocskolták nyilvánosan abban a videóban, amit a tanárnőjük vetített nekik… a fehér bőrű tanárnőjük” – írta levelében Baron, aki egy műszaki cég vezetője, és hispán származású.
(Kate Sheehy: NYC’s Spence School showed video that ‘tarred and feathered’ white women: ex-trustee, The New York Post, 2021. 06. 15.)

Fotó: shutterstock.com

Videó rasszista fehéreknek

A The Washington Post nagy fába vágta a fejszéjét: videósorozattal próbálják megértetni a fehér emberekkel, mi a baj velük. A Miért lényeges a fehér faji identitás? című videóból megtudjuk, hogy a felsőbbrendűség érzése a fehérek körében „rendszerszintű”, és a fehér ember már régóta „mély szégyent” érez, egyébként pedig „nem érti a rasszizmust”. A videó elején rögtön egy fekete bőrű férfi mondja el, hogy „a rasszizmus, a racionalizálás, a fehér felsőbbrendűség nem önmagában való, hanem rendszerszintű”. A műsorvezető, a fekete bőrű Nicole Ellis rögtön alá is támasztja, miszerint George Floyd halála után „a fehér emberek először szembesültek saját fehérségükkel és a fehér felsőbbrendűség azon rendszerszintű megnyilvánulásaival, amelyek mindannyiunkat érintenek”. Ugyanezen gondolatok újracsomagolásával telik a felvétel többi része, amíg aztán a fináléban Ilyse Kennedy pszichológus be nem látja, hogy „minden, amit a fehér létről gondoltam, teljesen hibás volt, és kellett egy új szemüveg, amelyen keresztül a világra tekinthetek”.
(What is White racial identity and why is it important?, The Washington Post, 2021. 06. 18.)

A jó fotómodell: aktivista

A Victoria’s Secret fehérneműcég ezentúl nem rendezi meg évenkénti divatbemutatóját, amelyen korábban a világ leggyönyörűbb modelljei – Tyra Bankstől Cindy Crawfordig – pózoltak pindurka fehérneműben, a föld minden férfijának örömére. A világhírű Angyalok helyett lesz azonban egy „promóciós kampány”, amelyben „olyan nők szerepelnek, akiket az elért teljesítményük és nem a testük tett ismertté”. Kiderült, hogy az egyikőjük Megan Rapinoe, az amerikai női futballcsapat leszbikus tagja lesz. Rapinoe rögtön el is mondta a sajtónak: ahogy a cég eddig fehérneműt próbált eladni – tudniillik hogy gyönyörű nőkön mutatták be portékáikat –, „patriarchális és szexista”, így az Angyalok által „közvetített üzenet rendkívül kártékony” volt. A férfias focistán kívül a The New York Times cikke szerint az új modellek közt szerepel majd Eileen Gu kínai–amerikai síelő, Paloma Essler kevert bőrszínű „befogadási aktivista” és Prijanka Csopra indiai színésznő is.
(Sapna Maheshwari, Vanessa Friedman: Victoria’s Secret Swaps Angels for ‘What Women Want.’ Will They Buy It?, The New York Times, 2021. 06. 16.)

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com

Önkritikát gyakoroltak

Az Oregon állambéli Beavertoni Iskolakerület vezető testülete elfogadta azt az „antirasszista nyilatkozatot”, amelyet a „méltányosság előmozdítására létrehozott munkacsoport” alkotott meg, és amely többek közt kimondja, a „Beavertoni Iskolakerület fenntartja az intézményes rasszizmust, és megtestesíti a fehér felsőbbrendűséget”. A közleményben mindemellett lefektetik, hogy a jövőben mindent elkövetnek majd a rasszizmus és az előítéletek „tudatos és tudat alatti” megnyilvánulásai ellen, amihez azonban természetesen folyamatos pénzügyi támogatásra lesz szükségük. Joshua Guerra, egy háromgyermekes hispán apuka volt az egyetlen, aki az iskolai tanács ülésen határozottan elutasította a szövegben foglaltakat, és többek közt azt írta, az abban használt „nyelvezet és kifejezések riasztók, felelőtlenek, megalapozatlanok és megosztók”.
(Georgia Howe: Oregon School District Declares Itself ‘White Supremacist’, 2021. 06. 21.)

A normalitás szikrája

A liberális komikus, Bill Maher az HBO-n futó beszélgetős műsorában fakadt ki váratlanul a baloldal ellen. Monológját azután kezdte, hogy szóba került egy közvélemény-kutatás, amely szerint a hispán szavazók egyre inkább a politikai jobboldalra húznak. Maher elmondta, hogy a nagy port felverő progresszív musical, a Hamilton megalkotója, Lin-Manuel Miranda most új művel készül. „Fantasztikus értékeléseket kapott [a musical], mire ő elkezdett bocsánatot kérni. Hogy miért? Mert vannak benne hispán szereplők, meg egy fekete bőrű főhős, de nincsenek benne afrohispánok. Ez feltűnt a bizottságnak, amely feljegyzi mindenkinek a bőrszínét, és ezután Lin-Manuel Mirandának bocsánatért kellett esedeznie: »Annyira sajnálom. Tanulok a visszajelzésekből. Köszönöm, hogy megemlítettétek. Figyelek. Ígérem, a jövőben jobb leszek.« […] Te ábrázoltad [a Hamiltonban] feketeként és hispánként az alapító atyákat. Szerintem nem kell bocsánatot kérned a Twittertől, a rohadt életbe! Ezért utálják az emberek a demokratákat. Ez tiszta ciki. […] [Lin-Manuel Miranda] latinó, egy latinó alkotást készít latinó szereplőkkel. De ez sem elég jó. Soha semmi nem elég jó ezeknek. Olyanok, mint a gyerekek. Nem neveljük megfelelő módon a gyerekeinket, és ez meglátszik a médián is. Soha senki nem mondja már azt a csemetéjének, hogy »fogd be a szádat, ülj le, hallgass az idősebbre, és hagyd abba a nyavalygást!»
(twitter.com/BrentHBaker, 2021. 06. 19.)