Fotó: shutterstock.com

Új nevet kapnak a halak

A gyűjtőnéven ázsiai pontyként ismert többféle fajt még a hetvenes években telepítették az Egyesült Államokba, azt remélve, hogy elpusztítják az algát a mezőgazdasági tavakban, azonban invazív terjeszkedésük miatt egyre több gondot okoznak a Mississippi folyóban. Legalább ennyi gondot okozott azonban az elnevezésük is, ezért ezentúl csak mint „invazív ponty” lesznek ismeretesek. Charlie Wooley, a Nagy-Tavak Regionális Irodájának igazgatója a The Associated Pressnek magyarázatképpen elmondta: „El akartunk távolodni attól a kifejezéstől, amely az ázsiai kultúrát és embereket negatív fényben tünteti fel.”
(John Flesher: Worries over racism, waterways inspire push to rename fish, The Associated Press, 2021. 07. 15.)

Hirdetés

Kulturálisan érzékeny mókahajó

A Disney-vidámparkok megváltoztatták a dzsungelhajós látványosságokat, így ezentúl nem lesznek láthatók az olyan történelmi elemek humoros megjelenítései, mint az Amazonas menti térségben egykor létező kannibalizmus vagy a borneói fejvadász törzsek, helyettük lesznek viszont majmok, akik a turistákat zaklatják. Az új látnivalóban ezenkívül nagy szerepet kap még „az ember által a természetre mért pusztítás” is. Az 1955-ben megnyílt nevezetességnek korábban „olyan híre volt, mint ami turistalátványosságként és rasszista módon mutat be bennszülött népcsoportokat […] a gyarmatosítók szemüvegén keresztül”.
(Todd Martens: Why Disneyland’s Jungle Cruise cultural changes aren’t just ‘woke’ — they’re necessary, The Los Angeles Times, 2021. 07. 18.)

Rasszista kisbabák

A világhírű játékgyártó, a Hasbro egy munkatársa titokban rögzítette a cég egyik belső képzését, amely során az alkalmazottak többek közt azt tanulhatták meg, hogy a kisbabák már akár három hónapos korukban is mutathatnak rasszizmusra utaló jeleket, kétéves korukban pedig már a bőrszín alapján értékelhetik az emberek viselkedését. A helyzet aztán már csak romlik: három-, négy- és ötéves korban felerősödnek a bőrszínnel kapcsolatos preferenciák, és megmutatkozik a „privilegizáltnak számító fehéreket előnyben részesítő és a fekete bőrűekkel szembeni előítélet”.
David Johnson mérnök a képzés anyagát a Project Veritas nevű, jobboldali szervezethez juttatta el. A tanfolyamot a kaliforniai The Conscious Kid nevű nonprofit szervezet tartotta; ők nemrégiben azzal váltak ismertté, hogy közük volt sok generáció kedvenc gyermekkönyvírója, a már harminc évvel korábban elhunyt Theodor Seuss Geisel (ismertebb nevén Dr. Seuss) műveinek letiltatásához azzal az indokkal, hogy nincs bennük elég színes bőrű szereplő.
(Chrissy Clark: Hasbro Training Session Teaches Employees That Babies Can Be Racist, The Daily Wire, 2021. 07. 20.)

Korábban írtuk

Koronás személy és várandós férfi

A Unicode Consortium Emoji 14.0-tervében szerepel a „terhes férfi” és a „terhes személy” emoji is. Az Apple termékeiben hamarosan várhatóan megjelenő kis figurákat a fejlesztők a „nem bináris személyek támogatásának eszközeként” írják le. „A várandós férfi és a várandós személy új emojik, amelyek azt jelzik, hogy néhány transznemű férfi és nem bináris személyek is lehetnek állapotosak” – írja az Emojipedia. De szerepel a gyűjteményben még a „koronás személy” is, amely az eddigi királyfi és királylány gendersemleges változata lehet. Mindezek mellett azonban marad még néhány figura, amelynek egyelőre nincs gendersemleges változata, ezeket már vizsgálják az emojikészítők.
(Jeremy Burge: New Emojis in 2021-2022, 2021. 07. 15., Emojipedia Blog)

Rendőrség nem, privát védelem igen

A képviselőházi neomarxista politikusok egyike, a Missouri állambéli Cori Bush rendszeresen követeli a rendőrség támogatásának megkurtítását, ám kiderült, hogy mindeközben csupán három hónap alatt közel hetvenezer dollárt költött privát személyvédelemre – a második negyedévben felhasznált 197 ezer dollárnyi kampányköltéseinek több mint egyharmadát. A képviselő korábban örömódát zengett, amikor St. Louis városában csökkentették a rendőrségre fordított kiadásokat, mert szerinte olyan „forrásokra” kell költeni, amelyek „valóban biztonságossá teszik a közösségeinket”.
(Joe Schoffstall: ‘Squad’ member Cori Bush, a ‘defund the police’ advocate, recently spent $70,000 on private security, FOX News, 2021. 07. 06.)

A szülő ne szóljon bele!

Maura Priest, az Arizonai Állami Egyetem filozófiaprofesszora az Orvosetikai Folyóiratban (Journal of Medical Ethics) hosszú elemzést tett közzé arról, miért nem lenne szabad hagyni, hogy a szülőknek vétójoguk legyen a gyermekük nemváltoztató kezelését illetően: az „LMBT-csoport tagjainak megélt élményei” ugyanis felülírják az orvosi szakvéleményeket. „Feltéve, hogy a páciens jól informált és döntésképes, kizárólag az övé lehet a választás, hiszen csak ő tudja értelmezni a [nem]változtatással összefüggő előnyöket” – írja a professzor. Szerinte az „igazságosság” győzelmét a szülői vétó könnyedén megakadályozhatja: „Ha komolyan vesszük az LMBT-személyek által elmondottakat, ez egyben azt is jelenti, hogy a szülőktől meg kell vonni a nemváltoztatással összefüggő gyermekorvosi kezelések nagy része feletti vétójogot.”
(Ben Zeisloft: ASU prof: Parents should lose ‘veto power’ over ‘most transition-related pediatric care’, Campus Reform, 2021. 07. 15.)

Fotó: shutterstock.com

A normalitás szikrája

Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság ítélete szerint nem egyeztethető össze az amerikai alkotmány első kiegészítésében rögzített szólásszabadsággal az az államban négy esztendővel ezelőtt megszavazott törvény, amely bizonyos egészségügyi dolgozókat arra kötelezett, hogy a transzneműekkel kapcsolatban az illetők által választott névmást és nevet használják. Akik a törvényt eddig megszegték, azokra akár ezerdolláros büntetés vagy különleges esetben egy évig terjedő szabadságvesztés várt. Bár a törvényt egyöntetűen ítélték el, életben hagyták azt a rendelkezést, amely szerint az idősek otthonainak trasznemű lakóit az általuk mondott – és nem születési – nemük szerinti szobákban kell elhelyezni.
(Staff reports: California appellate court rules Trans pronouns law violates freedom of speech, Washington Blade, 2021. 07. 20.)