Hirdetés

Lebarnult fehér felsőbb­rendűség

A liberális CNN az amerikai munka ünnepének hétvégéjét a sötét bőrű John Blake véleménycikkével ünnepelte meg; ebből kiderül, a fehér felsőbbrendűség olyannyira „rugalmas”, hogy még nem fehéreket is be tud hálózni. Meggyőződése, hogy hamis az a „politikai mítosz”, amely szerint a rasszizmus majd alábbhagy, amikor már nem a fehérek lesznek a legnépesebb rassz az Egyesült Államokban (ennek bekövetkeztét jelenleg 2045-re várják). Úgy véli ugyanis, a „fehér felsőbbrendűség” és a „rendszerszintű rasszizmus” olyannyira mélyen beleivódott a társadalom szövetébe, hogy immár bármilyen bőrszínű ember magáénak érezheti.
(John Blake: White supremacy, with a tan, CNN.com, 2021. 09. 04.)

Fotó: shutterstock.com

Az azték istenek nem jók

A chicagói Thomas More Society elnevezésű ügyvédi iroda a Kaliforniaiak az Egyenlő Jogokért Alapítvány és az adófizetők képviseletében keresetet nyújtott be az állam oktatási tanácsa ellen, mivel az általuk ajánlott „etnikai tanulmányok” tanterve keretében arra kényszerítenék a diákokat, hogy azték istenekhez imádkozzanak és azték vallási rigmusokat kántáljanak. A Thomas Moore Society nevében Paul Jonna ügyvéd azt mondta, nem kényszeríthetik a kaliforniai diákokat arra, hogy azték isteneket dicsőítsenek, főleg akkor, ha szüleiknek vallási vagy más egyéb állampolgári kifogása van ez ellen. A 2021 márciusában bevezetett új „etnikai tanulmányok” tanterve többek közt arra hivatott inspirálni a diákokat, hogy „több szinten is vegyék fel a harcot a rasszista, bigott, diszkriminatív, imperialista/gyarmatosító gondolatokkal és gyakorlattal”.
(Chrissy Clark: California Education Board Faces Legal Challenges To New ‘Ethnic Curriculum,’ Aztec Gods Chant, The Daily Wire, 2021. 09. 06.)

Fotó: shutterstock.com

Túl drága települések

Az amerikai külügyminisztérium konzuli ügyekkel foglalkozó irodájának legújabb eligazítása szerint az Afganisztánból bevándorlóvízummal érkező migránsoknak két lehetőségük van. Vagy hagyják, hogy a letelepítésekért felelős ügynökség eldöntse egyéni szükségleteik alapján, hol kezdhetnek új életet az Egyesült Államokban, vagy pedig kérelmezhetik, hogy ha már él ismerősük vagy családtagjuk az országban, akkor annak közelében telepedhessenek le. Amennyiben azonban ez utóbbi mellett döntenek, a külügyminisztérium külön figyelmeztetésben jelzi, hogy az olyan, egyébként mélyen liberális helyeken, mint Kalifornia állam vagy a Washington DC-t körülvevő területek, rendkívül magasak a megélhetési költségek és az ingatlanárak, ezért ezek helyett az új bevándorlók jobban teszik, ha az ügynökségre bízzák magukat.
(U.S. Department of State – Bureau of Consular Affairs: Special Immigrant Visas for Afghans and Iraqis – Resettlement Options, travel.state.gov)

Fotó: shutterstock.com

A sátánisták másképp gondolják

A Sátánista Egyház – a liberálisokhoz hasonlóan – támadja azt a texasi törvényt, amelynek értelmében a magzati szívhang megjelenése után tiltott a művi terhességmegszakítás. Szerintük ezzel komolyan sérülnek alapvető jogaik, mivel számukra a „vallásos abortuszszertartás” olyan ceremónia, amely mélyen beágyazott hitük része. „Ezt a rituálét tagjaink saját önbecsülésük megerősítésére, magabiztosságuk növelésére és spirituális vigasztalásra végzik” – áll honlapjukon. Az oldalt böngészve kiderül továbbá: jogi lépéseket tesznek annak érdekében, hogy tagjaik a vallásszabadság nevében a jövőben is bármikor végeztethessenek abortuszt.
(The Satanic Temple: Religious Abortion Ritual, thesatanictemple.tv)

Korábban írtuk

Grillparti csak színes bőrűeknek

A Wisconsin–Madison Egyetem az új tanév örömére közös sütögetésre invitálta az elsősöket, közülük is hangsúlyozottan az „önmagukat színes bőrűnek” tekintő fiatalokat. A sütögetést a meghirdető szórólap szerint az intézmény Kulturális Gazdagodás Központja szervezi, ahol célként „minden bőrszín, etnikum, szexuális orientáció, gendermegjelenítés, vallás, osztály, képesség vagy bármely egyéb identitásjellemző befogadását” tűzték ki, ám láthatóan ebből az „önmagukat fehér bőrűnek” vallók kimaradtak. Az intézmény neve egyébként onnan lehet ismerős, hogy innen kellett nemrég eltávolítani egy hatalmas, rasszistának ítélt szikladarabot. Mindezt azért, mert azt remélik, hogy a campus így a korábbinál még inkább „befogadó” lett.
(Jackson Walker: UW-Madison to host ‘Welcome BBQ’ intended only for students of color, The College Fix, 2021. 08. 31.)

Fotó: shutterstock.com

A normalitás szikrája

Salvatore Cordileone érsek, aki a demokrata párti házelnök, Nancy Pelosi városában, San Franciscóban szolgál, a The Washington Postban kifejtette: továbbra is lehetőség van azon katolikus vallású politikusok egyházból való kiközösítésére, akik ragaszkodnak hozzá, hogy nyilvánosan támogassák az abortuszt. „Nem lehetsz jó katolikus, ha ugyanakkor támogatod, hogy az ártatlan emberi lények államilag jóváhagyott meggyilkolását kiterjesszék” – üzent a politikusoknak az érsek. Azt is kifejtette, hogy az egyház most ugyanazt a büntetést alkalmazhatja az abortusztámogatók ellen, amit elődeik az emberi jogi mozgalmak idején a rasszistákkal tettek. Hozzátette: „Az abortusz korunk legsürgetőbb emberi jogi kérdése. Mi, papok hogyan lehetnénk csendben, miközben hatvanmillió ártatlan amerikai gyermek vére kiált igazságért?”
(Salvatore J. Cordileone: Our duty to challenge Catholic politicians who support abortion rights, The Washington Post, 2021. 09. 05.)